Marc Coma: “la duresa i dificultat d’aquest Dakar no té res a envejar a altres”

L’avianès Marc Coma s’estrena al Dakar com a director esportiu de la prova. Després de participar-hi 12 vegades i aconseguir cinc victòries dalt de la moto, ara ha canviat de rol i s’ha tancat als despatxos on amb moltes ganes i il·lusió ha descobert “el treball bestial que hi ha darrera del Dakar”, ha dit en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà. Explica que per ell fa dies que ha començat el Dakar: “ja porto uns dies a Buenos Aires acabant d’enllestir-ho tot, ara ja estem fent la verificació dels equips per començar el dia 2”.

El Dakar arrenca aquest dissabte, 2 de gener, i s’acabarà el dia 16 a Rosario, a l’Argentina. De fet, enguany el Dakar recorrerà l’Argentina i Bolívia, no passarà ni per Xile ni pel Perú. Serà un Dakar dur, “si no fos dur no seria el Dakar”, remarca, i afegeix que “serà una carrera que a mesura que avancin els dies la dificultat anirà augmentant progressivament”. Un Dakar una mica diferent on no hi faltarà la sorra, els fora pistes, les dunes… Coma destaca que el format de duresa i dificultat d’aquesta edició del ral·li no té res a envejar als d’altres anys i el qualifica fins i tot de “més dur”. Un Dakar que a més es pot complicar pel fenomen climatològic de ‘El Niño’, que pot portar fortes pluges, aiguats i inundacions.

Com a director esportiu Marc Coma ha supervisat tot el traçat de la cursa i l’ha verificat junt amb tot l’equip de treball. També s’han introduït algunes novetats a nivell esportiu. Ara, el què li tocarà fer és coordinar el dia a dia de les etapes i resoldre els problemes que puguin anar sorgint, comenta. “El que no em toca fer és aplicar penalitzacions, aquesta no és la meva feina, i no m’agradaria pas”.

Els pilots ja estan escalfant motors per donar el tret de sortida aquest dissabte. Esportivament, comenta Marc Coma, “serà un Dakar molt interessant, amb nous pilots tan en la categoria de cotxes com en la de motos que tenen un alt nivell de pilotatge”. Està convençut que “el ritme de carrera serà alt, segur”.

Córrer el Dakar a la categoria de cotxes

El d’aquest 2016 serà un Dakar més a la butxaca de Marc Coma, però aquest cop des dels despatxos. Un pilot reciclat a qui potser encara algun dia el podríem tornar a veure corrent el Dakar, però no en moto.

L’avianès deixa la porta oberta a tornar i competir en cotxes com s’havia plantejat quan va acabar el Dakar 2015 “no tanco cap porta, però en aquests moments estic el 100% involucrat en el meu paper dins l’organització. Ara mateix no penso en tornar a córrer, però no es pot tancar mai cap porta. No la tanco per fer el Dakar en la categoria de cotxes, en motos sí que ja és un llibre tancat”, conclou Marc Coma. (Pots escoltar l’entrevista íntegra a l’àudio adjunt).

FOTO: Marc Coma fent-se una selfie amb tot l’equip al darrere / Extreta del seu Facebook