Berga, Cultura

Recuperar la memòria històrica del Berguedà és la voluntat del nou llibre d’Ignasi Hierro

Recuperar la memòria històrica del Berguedà és la voluntat del nou llibre d’Ignasi Hierro

El catedràtic d’història Ignasi Hierro, de Berga, publica el llibre ‘La dècada de les expectatives frustrades: el Berguedà (1930-1940)’. És el segon volum que escriu amb un objectiu comú: recuperar la memòria històrica de la comarca durant la Guerra Civil, la Repúbica, i els primers anys del franquisme. El primer llibre, publicat el 2014, es titula ‘La desmemòria històrica’ i se centra en els anys 1936-1945. Aquest segon no és la continuïtat però comparteixen context i cronografia, i “s’hi recullen aspectes que en el primer no s’havien tractat en profunditat”, ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà (la pots escoltar a l’àudio adjunt).

Entre els fets històrics que s’exposen al llibre, hi ha per exemple la mort del primer alcalde republicà de Berga, Josep Maria Badia Sobrevies, que va morir afusellat l’any 1940 al Camp de la Bota. El llibre explica la mort i es fa ressò de com va actuar la justícia en època franquista, demostrant que “ningú no estava segur en aquell temps”. És un dels fets que van succeir en aquella dècada, entre d’altres a Berga que es plasmen al llibre. A part, també hi ha capítols dedicats “als municipis sense història”, ha apuntat Hierro.

Ignasi Hierro ha fet un exhaustiu treball d’investigació amb la recerca de documentació de l’època i parlant amb les persones o familiars que ho van viure. Tot i això, ha recordat que “cada cop és més difícil trobar testimonis vius que recordin que va passar. I per altra banda, és un tema sobre el qual hi ha qui prefereix no parlar-ne”. Però la realitat històrica és la que és i tenint en compte que hi ha famílies que tenen documents antics de l’època, “seria bo poder-los consultar, una font més d’investigació”, ha dit”. En aquest sentit, ha recordat que l’Associació Memorial Democràtic del Berguedà va néixer i treballa amb aquesta finalitat, “i si hi ha algú interessat a fer aportacions seran ben rebudes”.

El llibre es complementa amb un annex, com el primer llibre però ara ampliat, d’un llistat de berguedans que van ser represaliats per l’anterior règim.

ignasi hierro llibre portadaPresentació del llibre

‘La dècada de les expectatives frustades’ es presenta aquest divendres, 22 de gener, a les 7 de la tarda a la llibreria Quatre Cantons de Berga.

L’acte de presentació comptarà amb l’autor, Ignasi Hierro, i també Xavier Gassó, que ha dissenyat la portada tant d’aquest llibre com de l’anterior i que també és membre de l’associació Memorial Democràtic.

L’obra, de més de 250 pàgines, l’ha editat La Patumaire i ja es pot trobar a les llibreries del Berguedà al preu de 13€.

 

FOTOS: La portada del llibre que es presentarà aquest divendres a Berga, i el seu autor, Ignasi Hierro. / ARXIU PARTICULAR

 

Ignasi Hierro Llibre memòria històrica Memorial Democràtic

Estic amb tu

Comentaris