Gairebé 90 dies sense cap episodi de pluja important al Berguedà

El Berguedà, com la major part de Catalunya, acumula gairebé 90 dies consecutius sense pluges importants. Tot i això a la comarca no es considera ratxa seca perquè alguns dies ha plogut més d’un litre per metre quadrat, però tot i això amb tres mesos la quantitat de precipitació acumulada és molt poca.

Al baix Berguedà del 3 de novembre al 28 de gener, es comptabilitzen uns 4 litres per metre quadrat de precipitació acumulada. I és que al desembre pràcticament no hi va haver pluja, es va registrar per sota d’un litre. A l’alt Berguedà la situació no canvia massa, ha plogut una mica mes però tot i això amb tres mesos la pluja acumulada se situa entre 5 i 10 litres, com a molt 15 a la zona del Cadí. Així ho ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga el meteoròleg berguedà Aleix Serra, que treballada al Servei Meteorològic de Catalunya. (La pots escoltar a l’àudio adjunt).

Es tracta d’un període important sense pluges però “no és alarmant” pel Berguedà, ja que els mesos d’hivern són climàticament els més secs a la comarca. Segons Aleix Serra “no sorprèn l’absència de precipitacions a l’hivern, el problema seria si es donessin a la primavera”. Reconeix que són molts dies seguits però “hi ha precedents”, assegura. Recorda l’hivern del 2011-2012, quan de novembre a febrer es va viure un període similar: “i fins i tot més llarg. La situació és comparable però de característiques diferents perquè tot i no ploure sí que hi va haver una onada d’aire fred, en canvi ara tenim un hivern atípic pel que fa a temperatures”, ha dit.

Hivern càlid

Les temperatures aquest hivern estant sent més altes del què és habitual. “L’anticicló implica no només absència de pluja sinó també temperatures altes, impròpies d’aquesta època de l’any”, ha remarcat Serra. Tot i que per fer valoració de tot l’hivern caldrà esperar que acabi el febrer es pot entreveure que probablement serà l’hivern més càlid registrat mai a zones de muntanya? “sí, jo diria que té molts números”, ha respost Aleix Serra.

Predicció

Segons el meteoròleg Aleix Serra, no hi previsió d’episodi de pluja important aquests propers dies al Berguedà “podem passar algun front amb alguns ruixats o nevada dèbil a Pirineu però res destacat”, ha apuntat.

FOTO: Carrer Major de Berga moll / AUTOR: fotosadiari.blogspot.com

 

 

 

X