La Diputació destina 216.500 euros per dotar de serveis el monestir de Sant Llorenç, de Guardiola de Berguedà

La Diputació de Barcelona iniciarà properament treballs al monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, per dotar-lo d’uns serveis i prestacions que el facin més confortable i permetin fer-hi més activitat.

monestir sant llorenç interiorEn aquest sentit, s’hi instal·larà calefacció, energia elèctrica i aigua potable, per tenir uns serveis sanitaris adequats per a les visites i actes que s’hi desenvolupen. La inversió prevista per l’ens provincial és de 216.458 euros.

El projecte, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, contempla també la construcció d’una estació transformadora elèctrica que permeti utilitzar el monument al màxim de les seves possibilitats.

També obres per la millora de l’extinció d’incendis del conjunt monumental a partir de la recuperació de la bassa històrica del sector nord que donava energia als molins hidràulics, que es creu que van existir des del segle XV i fins a finals del segle XVIII.

La història del monestir

El monestir de Sant Llorenç es troba situat al nord del nucli de Guardiola de Berguedà, al vessant est de la serra de Gisclareny, un indret que té documentada la presència humana des del segles VI o VII. El conjunt monumental actual es va realitzar en diverses fases a partir del segle X, quan s’hi va establir una comunitat monàstica de l’ordre benedictí.

Al segle XV, arran del terratrèmol del 2 de febrer de 1428, les dependències del monestir es van veure greument afectades, es va ensorrar part del claustre, el dormitori dels monjos, la casa de l’abat i altres estances. A causa de les dificultats econòmiques, la reconstrucció parcial de les estructures afectades no es va fer fins l’any 1620, després de perdre la condició d’abadia, per passar a ser un priorat.

En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau de l’església, que es va recuperar arran dels treballs realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, amb la restauració iniciada l’any 1982 i que es va executar en dues etapes: la primera fins a l’any 1988 i la segona, entre 1996 i 2008.

monestir sant llorenç 2 (Medium)

 

X