Saldes vol fer un centre astronòmic a l’alberg que està en construcció

L’Ajuntament de Saldes està treballant en un projecte turístic que aposta per l’astronomia. L’equip de govern (ERC) vol convertir el què havia de ser l’alberg municipal en un centre astronòmic. Es tracta d’un edifici que s’està rehabilitant, i ara, un cop acabada la tercera fase i abans d’encetar la darrera l’equip de govern planteja un canvi d’usos i adaptar l’equipament com a centre astronòmic que ofereixi visions nocturnes al cel i altres activitats relacionades amb aquesta temàtica. Així, el consistori descarta tenir un alberg de joventut a Saldes (a l’antiga Casa Forestal): “no ho veiem una bona opció, tenint en compte que d’oferta d’allotjament ja en tenim”, ha comentat la regidora de Turisme de Saldes, Jasmina Prat, en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.

Canvi de l’enllumenat per llums LED

Lligat a l’astronomia, l’Ajuntament de Saldes també treballa en millores ambientals, i en aquest sentit l’equip de govern ha encarregat a la Diputació de Barcelona un estudi de l’enllumenat públic, per substituir les llums actuals per altres que gastin menys, siguin més eficients i generin menys contaminació lumínica. Aquest és l’objectiu, ha explicat Jasmina Prat. Es canviaran els 120 fanals del municipi (del nucli de Saldes, de Maçaners i de l’Espà) per llums LED “un tipus de LED que generen poca contaminació lumínica). Amb l’estudi a les mans, l’Ajuntament demanarà una subvenció a la Diputació per poder executar l’obra.

Qualitat del cel

En paral·lel, l’Ajuntament farà una sol·licitud a la Generalitat per obtenir un certificat que acrediti la qualitat del cel, que pot ser insuficient, bona, molt bona, excel·lent… i en el cas de Saldes “tenim molt bona visió nocturna”. En funció dels valors de qualitat del cel els territoris que ho demanen obtenen una o altra qualificació, i Saldes confia que seria un municipi ben puntuat i això contribuiria a potenciar l’astronomia al municipi.

Cicle de xerrades

Per donar a conèixer aquest projecte turístic-ambiental amb què està treballant l’Ajuntament de Saldes, s’ha organitzat un cicle de xerrades amb el lema ‘La foscor natural del Pedraforca. Cicle de conferències per entendre la nit’. Xerrades per explicar la importància de la foscor nocturna lligada a la importància de reduir la contaminació lumínica i de fomentar l’interès per l’astronomia.

Aquest cicle ha estat programat des de la regidoria de Medi Ambient de Saldes amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Es faran quatre conferències:

La primera serà el dissabte 12 de març i tractarà sobre ‘Llum artificial, afectació als insectes’, a càrrec d’Alfons Dolsa, biòleg del Museu de les Papallones de Catalunya. Es farà a les 7 de la tarda a l’Ajuntament de Saldes.

La segona xerrada s’ha programat per al dissabte 16 d’abril i tractarà ‘El valor del cel nocturn i el turisme astronòmic’, a càrrec de Salvador Ribas, director científic de l’Observatori Astronòmic del Montsec. Es farà a 2/4 de 8 del vespre a l’Ajuntament de Saldes.

La tercera conferència serà sobre ‘Contaminació lumínica’, amb Manu Garcia, enginyer industrial, professor de la UPC. Es farà el dissabte 25 de juny a les 8 del vespre a l’Ajuntament de Saldes.

I la quarta i última xerrada del cicle tractarà l’ ‘Astronomia per a amateurs, observació de les llàgrimes de Sant Llorenç’, de la mà de Toni Seuva, membre de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Tindrà lloc el divendres 12 d’agost a les 8 del vespre.

Aquestes conferències, segons l’Ajuntament de Saldes, serviran per explicar el projecte turístic-ambiental que contempla el canvi de fanals del municipi per uns de més eficients i que redueixin la contaminació lumínica, i per explicar el projecte de convertir l’alberg de joves en centre astronòmic.

 

FOTO: L’antiga Casa Forestal de Saldes que s’està habilitant com a alberg però que l’Ajuntament li vol donar un altre ús: centre astronòmic  / ARXIU PARTICULAR