Berga obrirà preinscripcions mantenint totes les línies de P3 i en funció de la demanda la Generalitat en suprimirà una

La Generalitat manté, de moment, totes les línies de P3. El departament d’Ensenyament ha comunicat a l’Ajuntament de Berga que s’obriran les preinscripcions de tots els centres, amb les actuals línies. Són 4 a l’escola pública: 2 a Sant Joan i 2 a Santa Eulàlia; i 3 a l’escola concertada: 2 a Vedruna i 1 a Xarxa. A més de la de l’escola de la Valldan, que en aquest cas és compartida amb P4 i P5.

Tot i que la Generalitat va anunciar l’eliminació d’una línia de l’escola pública per la davallada d’infants, la pressió que ha fet l’equip de govern de la CUP, les escoles, i el Grup en Defensa de l’Escola Pública, amb la recollida de 2.500 firmes, ha aconseguit aturar-ne la supressió. Com a mínim de moment. I és que d’entrada es mantenen tots els grups oberts perquè els pares i mares puguin apuntar els seus fills -que el curs 2016-2017 deixen la llar d’infants i comencen a l’escola- al centre que vulguin. En funció de la demanda, el Govern català valorarà la conveniència o no de tancar una aula de l’escola pública.

La decisió satisfà l’equip de govern de Berga. Segons ha remarcat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà la regidora d’Ensenyament, Mònica Garcia, “estem contents. Gràcies a la mobilització la Generalitat ho ha tingut en consideració i d’aquesta manera, les escoles públiques i les concertades parteixen de les mateixes condicions i les famílies poden apuntar els fills on vulguin”. (Pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt).

Reducció de ràtios

Això garanteix, ha afegit “que cap família es quedi fora d’una plaça pública, i per tant l’objectiu principal que buscàvem s’ha complert”. Ara bé, pot passar que hi hagi algun grup que no s’ompli: “si en algun grup no hi ha prou nens la Generalitat podria optar per tancar-lo però nosaltres lluitarem perquè no sigui aquesta la solució sinó reduir les ràtios, és a dir que hi hagi menys alumnes per classe”. En aquest sentit, la lluita continua. Aules amb menys nens “suposaria millorar la qualitat de l’ensenyament”, ha afegit la regidora.

Segons el càlcul de l’Ajuntament de Berga són uns 125 els nens i nenes que el curs que ve començaran P3 a Berga. “Una xifra baixa, és cert, però tot i això pensàvem que suprimir una línia de l’escola pública no garantia la igualtat d’accés, per això hi hem lluitat”.

Les preinscripcions seran a finals de març.

Unitat per promocionar l’escola pública

Les AMPAs i les direccions de les tres escoles públiques de Berga (Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan) s’han unit per promocionar conjuntament l’escola pública, amb el suport de l’Ajuntament de Berga i del Grup en Defensa de l´Educació Pública. Segons ha explicat Mònica Garcia, l’objectiu és aconseguir el nombre suficient de matrículats a P3 a les escoles públiques per mantenir les línies actuals.

S’editaran tríptics i també es faran vídeos per donar a conèixer l’oferta educativa, l’activitat i les instal·lacions de les escoles. També s’ha programat una xerrada per al dimecres 2 de març amb Arcadi Oliveras, Jordi Cussà i Neus Forés. Es farà a 2/4 de 8 del vespre al Pavelló de Suècia de Berga.

FOTO: Un dels grups de P3 de l’escola pública Sant Joan de Berga, aquest curs, fent experimentació amb macarrons / Blog de l’escola