Habilitaran un camí de fusta a la tartera del Pedraforca per evitar l’erosió i accidents d’excursionistes

L’afluència d’excursionistes al Pedraforca ha deixat la tartera en mal estat, s’ha anat erosionant perquè és la ruta principal que usen tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar. I és que unes 23.000 persones fan cada any el cim de l’emblemàtica muntanya berguedana i  la majoria pel vessant de Saldes. Segons el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, “aquesta erosió ha fet que el que quedi sigui una crosta de terra molt endurida que, amb el fort pendent, si no es baixa a poc a poc, provoca moltes caigudes que obliguen a intervenir el grup de rescat de muntanya dels Bombers”. Per evitar l’erosió de la tartera i els accidents, s’habilitarà un camí que facilitarà l’accés al cim.

Camí de fusta

El camí es farà amb travessers de fusta tractada que es clavaran a terra per tal de consolidar el ferm que, tot i els moviments de terra que té la tartera, permetrà un sender segur per pujar i baixar sense tant risc de patir caigudes i accidents.  Els treballs s’iniciaran un cop es fongui la neu que encara queda a la muntanya  i l’objectiu és que el camí ja sigui practicable aquest estiu, que és quan el Pedraforca rep la majoria d’excursionistes. Amb un pressupost de 46.000 euros subvencionats per l’Obra Social de La Caixa, és l’actuació més gran que s’haurà fet fins ara a la zona. D’aquesta manera, segons Garcia Petit, “esperem que la gent segueixi el camí i es redueixi el risc d’accidentalitat”.

En aquest sentit, el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró ha recordat que l’accés al Pedraforca no és fàcil, ja que es tracta d’una muntanya de 2.506 metres, amb un desnivell important. Per això, ha insistit que accedir al cim requereix preparació física, bon equipament, i unes condicions meteorològiques favorables.

Característiques de la tartera

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d’ 1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d’un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d’ussona –una herba alta que creix a la muntanya- i pinedes esclarissades de pi negre.En la part mitjana i alta de la tartera, el camí es troba molt malmès i, en alguns trams, ha desaparegut, de tal manera que els excursionistes es veuen obligats a baixar per allà on poden. Això dificulta la mobilitat dels usuaris i, en ocasions, provoca accidents, la majoria trencaments i esquinços.

Un estudi del 2009 elaborat per l’ambientòloga Queralt Tor posava de manifest que, del conjunt de 20 hectàrees que ocupa tota l’àrea de la tartera, prop del 70% no està gens afectada pel trànsit de visitants. La resta té una afectació moderada i, una petita part, una afectació alta. Alhora, l’estudi apuntava la necessitat de ” canalitzar al màxim la circulació de persones en un únic camí per concentrar la degradació”. L’any 2013 es va fer una petita intervenció al tram més baix de la tartera, però les pluges el van fer malbé.

FOTO: Excursionistes a la tartera del Pedraforca / AUTOR: Horrapics (Flickr)

X