Una cinquantena de joves de l’escola d’educació especial de Berga i del Taller Coloma fan avui la Patum de la Llar

Berga celebra avui dimarts, 24 de maig, la Patum dels sentiments, de les emocions, la més especial. Alumnes amb discapacitat de l’escola d’educació especial Llar Santa Maria de Queralt, de Berga, i treballadors del Taller Coloma (centre de treball especial) faran la Patum de la Llar. Serà a 2/4 de 7 de la tarda al pati de l’escola. Hi haurà un salt de cada una de les comparses, salt de plens i tirabols. Balls que tocaran músics de l’Escola Municipal de Música de Berga. És una festa oberta a tothom.

Hi participaran 47 joves, 4 dels quals de l’escola de la Llar i 43 del Taller Coloma. De l’escola n’hi ha molt pocs que saltaran les comparses perquè no tots, físicament o psíquicament, poden fer-ho. “Els joves del Taller Coloma tenen més autonomia i possibilitats de portar les comparses, però tot i això, els alumnes de l’escola que poden tots hi participen d’una manera o altra”, ha explicat Vanessa Burrieza, mestra de la Llar.

La Patum dels sentiments

Després de dies d’assajos i setmanes de feina, ja esperen amb neguit aquest dia. El de la seva Patum. Una festa que ells viuen amb moltes ganes i il·lusió i que cada vegada atrau més berguedans i patumaires. “Això fa que estiguin nerviosos, ells són molt exigents i volen que la seva Patum, davant de tants espectadors, surti perfecte”, ha dit Burrieza, “nosaltres els diem que si s’equivoquen no passa res, però de fet sempre ho fan molt bé”. Certament, la Patum de la Llar sempre llueix. I emociona. Ester Armengou, fisioterapeuta de l’escola, la defineix com “una Patum molt emocionant, que posa la pell de gallina”. I Vanessa Burrieza hi afegeix que “la Patum s’ha de sentir i s’ha de viure, i la de la Llar és molt viscuda. La cara de satisfacció dels participants després de cada salt és màxima”.

Nous vestits de plens

Cada any la Patum de la Llar renova alguna peça o restaura alguna comparsa. Enguany la novetat seran els nous vestits que estrenaran els plens. Uns vestits que els han cedit l’Ajutnament de Berga i el Patronat perquè ja no els feien servir però que la Patum de la Llar ha aprofitat, després que els hagi arreglat a mida Maria Àngels Busquets. L’any passat ja es va renovar el vestuari d’algunes comparses i aquest any és el torn dels vestits dels plens. A més, també s’ha arreglat el domàs, i s’hi ha pintat l’escut de Berga.

38 anys d’història

La Patum de l’escola d’educació especial Llar Santa Maria de Queralt va començar fa 38 anys com una festa a nivell intern. Els alumnes del centre i els mestres feien la Patum per les famílies. De mica en mica però va anar creixent i agafant més importància i ressò. El trasllat a l’escola nova també va ser un revulsiu per la Patum de la Llar, permetent encabir més públic i obrint la Patum especial a més gent.

 

Escolta l’entrevista que Ràdio Berga i l’Aquí Berguedà ha fet a Vanessa Burrieza, mestra de l’escola de Llar; i Ester Armengou, fisioterapeuta:

FOTO: Assaig dels nans vells de la Patum de la Llar / Imatge del blog de l’escola