L’ascensor de Gironella guanya un dels premis FAD d’Arquitectura

L’ascensor de Gironella ha obtingut un dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. Avui, dimecres, s’ha fet l’entrega de premis i l’elevador que connecta el nucli històric amb la part nova de Gironella ha estat guardonat amb el premi popular dins de la categoria de Ciutat i Paisatge. Dins d’aquesta categoria hi havia quatre finalistes, competia amb el Mirador Da Pedra Da Rá, amb Huertas de Caramoñina i amb Pis Zero. Pel que fa al jurat, ha atorgat el seu premi al Mirador Da Pedra Da Rá.

De projectes en aquesta 58a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme se’n van presentar 416, dels quals 21 van ser escollits finalistes, un dels quals l’ascensor de Gironella. En concret,  10 en la categoria d’Arquitectura, 3 en la d’Interiorisme, 4 en la de Ciutat i Paisatge i 4 en la d’Intervencions Efímeres.

Valoració del jurat

El jurat exposava, sobre l’ascensor, que “aquest projecte és la prova que amb intervencions de petita escala també es produeixen grans transformacions. L’expansió de Gironella cap a l’altra vora del riu Llobregat, amb una accentuada diferència de nivell, va fer que el petit centre històric quedés separat, com si es tractés d’una illa. Igual com en la cançó popular La Roseta de Gironella, sembla que els habitants es van veure forçats a deixar enrere la seva ciutat. L’ascensor és una invitació al futur, a la rehabilitació del camí de Cal Metre que recupera el llegat històric de les estructures de fabricació de la indústria tèxtil. Cal valorar la delicadesa del lloc exacte destinat a aquesta balisa vertical, així com l’elecció del material, que oculta i revela aquest equipament modern. És destacable, també, la perspicàcia, la gestió dels recursos i les solucions constructives de l’arquitecte.”

ascensor gironellaL’arquitecte de l’obra és Carles Enrich. L’aparellador, Carles Jabardo. El promotor, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona); el propietari, l’Ajuntament de Gironella. I els constructors de l’ascensor van ser Construccions Solà Cardona S.A.

FOTO PORTADA i FOTO 1: Entrega del premi FAD al Disseny Hub de Barcelona. Autor: Josep Solà. FOTO 2: L’ascensor de Gironella, que es va estrenar l’agost passat / AUTOR: Adrià Goula

X