Sant Jaume de Frontanyà acollirà un festival ecomusical que portarà 2.000 persones al poble més petit de Catalunya

Sant Jaume de Frontanyà multiplicarà per vuitanta la seva població durant una setmana. El poble més petit de Catalunya, de 25 habitants, acollirà al juliol un festival ecomusical que portarà al municipi 2.000 persones. Un esdeveniment que per a uns és una oportunitat i per altres un problema.

L’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà, que el festival suposarà una injecció econòmica per al poble, i que donarà feina a persones del municipi per a tasques d’organització. Assegura que “és una oportunitat pels negocis de turisme que tenim a Sant Jaume”.

El festival es farà del 14 al 20 de juliol, en una finca situada a tres quilòmetres del nucli urbà. Es programaran durant el dia activitats relacionades amb les teràpies alternatives i la natura (ioga, meditació, agricultura ecològica, xerrades…), i a les nit es faran concerts de música electrònica i chillout.

Veïns en contra

El festival no ha estat vist de bon ull per a tothom. Un grup de 36 veïns, residents i propietaris de Sant Jaume de Frontanyà signen un manifest que han fet arribar al Consell Comarcal del Berguedà alertant que el municipi no està preparat per acollir un esdeveniment d’aquesta magnitud. Un ecomusical que qualifiquen de “rave encoberta”. Entre els opositors hi ha l’exalcalde del poble Ramon Vilalta.

Asseguren que congregar 2.000 persones en un espai natural “posa en perill greu la seva existència i patrimoni mediambiental”. També posen de manifest que un ajuntament tan petit no disposa ni de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar el desenvolupament d’un festival musical d’aquestes dimensions. També els preocupa el perill d’un incendi forestal. El fet que es farà en una zona amb una gran varietat d’animals salvatges. I que els accessos a Sant Jaume, diuen, no estan preparats per una concentració d’un festival musical de 2.000 persones. Altres inconvenients que hi veuen són el soroll i la brutícia que es generarà, i els preocupa que no hi hagi, diuen, “cap estudi de mobilitat ni seguretat que plantegi la viabilitat d’una evacuació urgent en cas d’emergència; ni cap estudi de l’impacte acústic, i de l’ambiental”. I afegeixen: “no ens consten assegurances destinades a cobrir els perjudicis que hi pugui haver”.

Els opositors fan una dura crítica a l’alcalde i l’Ajuntament per la falta d’informació, “no s’ha consultat res als veïns i residents de Sant Jaume de Frontanyà”, ha dit a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà Vladimir de Semir. Assegura que “se’ns vol imposar un festival amb el qual la majoria no estem d’acord, hi ha hagut una falta de democràcia, no hi ha hagut comunicació de cap tipus”. Conclou que “no estem d’acord ni amb com s’ha fet ni en què es farà”.

Proposta de Biomusicat

L’alcalde no entén l’oposició veïnal. “No es tracta d’una rave, com diuen”. És una proposta impulsada per l’empresa Biomusicat SL que compleix tots els requisits. Segons l’alcalde, s’estan demanant els permisos i informes corresponents, i tot és favorable. Diu que el festival es farà perquè “l’Ajuntament no ens hi podem negar. Hem d’admetre la petició sinó seria prevaricació. Sí que hem de demanar els informes necessaris: forestals, d’extinció d’incendis, de Mossos, de Protecció Civil i de Trànsit. Però tot això s’està fent i de moment és favorable. Per tant, si tot és legal i correcte no podem denegar”. A més, assegura, “també s’ha fet un estudi d’impacte ambiental”.

Els promotors del festival s’han fixat en Sant Jaume de Frontanyà per “l’entorn natural i la tranquil·litat”. Pel tipus d’activitat que es farà durant el dia el que busquen “és silenci i integració amb el medi ambient”, ha dit l’alcalde.

La xifra màxima de participants serà de 2.000 persones. Es tracta del primer festival ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà i caldrà veure si funciona i si té continuïtat. Rubén Lladós ha dit que “no em faria res que es repetís cada any. Però si es vol créixer en nombre de participació s’haurà de buscar un altre indret perquè a Sant Jaume més de 2.000 persones no hi caben”.

FOTO: Finca on es farà el festival / AJUNTAMENT de Sant Jaume de Frontanyà

 

X