El Festival de Música Antiga dels Pirineus reivindica la vessant social de la música

Berga, Guardiola de Berguedà, Avià i Bagà acolliran un total de 7 concerts emmarcats en la sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que se celebrarà durant els mesos de juliol i agost. Aquesta tarda el director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha presentat els concerts que se celebraran al Berguedà i al Solsonès (el municipi de Riner n’aplegarà dos) al Teatre Municipal de Berga. També han participat en la presentació la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, l’alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, la regidora de Cultura d’Avià, Elisenda Martí, l’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara i l’alcalde de Riner, Joan Solà.

Berga és un dels municipis amb més presència en el calendari de concerts programats per aquest estiu. En concret, serà la seu de 4 dels 7 concerts del Berguedà. La regidora Mònica Garcia ha explicat que “volem col·laborar en unir el territori i fer-ho a través de la cultura és una gran idea”.

El dia 3 de juliol el Teatre Municipal de Berga viurà el concert inaugural del FeMAP, que ja s’haurà fet a La Seu i a Puigcerdà el dia 1 i 2, respectivament. Serà una producció pròpia del Festival centrada en Les Quatre Estacions d’Antonio Vivaldi. El següent concert a la capital del Berguedà serà el dia 9 de juliol, quan Inégal Consort i la soprano Marta Garcia proposaran el Viatge pel Barroc Europeu a l’església de Sant Joan. El tercer concert a Berga tindrà com a escenari el santuari de Queralt i serà el 16 de juliol, amb el Viatge musical per les cantates d’Scarlatti i Vivaldi de Il Coro d’Arcadia i Maria Cristina Kiehr. Finalment, el darrer dels concerts a la ciutat serà al mateix lloc que l’actuació inaugural: el Teatre Municipal. El 22 de juliol el grup Gli Incogniti interpretarà False consonances of melancholy.

Des de Bagà, l’alcalde Nicolàs Viso ha destacat que “el FeMAP dóna la possibilitat a municipis petits de gaudir de música de primer nivell”. A més, Viso ha afegit que “la gent se n’adona i respon assistint als concerts”. Aquest any es podrà veure l’actuació del Mediterraneum de Ramon Llull a càrrec de la Capella de Ministrers. Serà el dia 15 de juliol a l’església de Sant Esteve.

Dos dies després, el 17 de juliol, serà el torn d’Avià, que celebren la seva cinquena participació al festival. La Companyia Musical actuarà a l’església parroquial de Sant Martí d’Avià amb un repertori inèdit i fruit de les investigacions musicològiques i la recerca patrimonial de Bernat Cabré.

El darrer concert del festival a la comarca serà el 5 d’agost al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. Música Reservata de Barcelona, un dels conjunts vocals més coneguts del país per la seva dedicació exclusiva al Renaixament, interpretarà Officium defunctorum In Obitu et Obsequilis Sacrae Imperatricis.

En total, aquest any el Festival dóna lloc a 43 concerts programats en 28 municipis del Pirineu de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord que el converteixen en el festival de música antiga de major magnitud d’Europa. Consulta el calendari dels concerts, amb els llocs i les hores les actuacions: www.femap.cat

La vessant social del Festival, més present que mai

La direcció del Festival de Música Antiga dels Pirineus vol que l’edició d’enguany s’acosti a les persones que tenen més dificultats per accedir a la cultura. Per aquest motiu, s’impulsa el FeMAP social, que consisteix en una sèrie de propostes adreçades a la gent gran i a les persones amb discapacitat o amb alguna malaltia mental.

En paral·lel als concerts a les esglésies de la comarca, l’edició d’enguany preveu 15 concerts a domicili que se celebraran a diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social. Cadascun d’aquests centres comptarà amb l’actuació d’un quartet de corda del Conservatori de Música dels Pirineus format per Vadim Hurtado (de la Seu d’Urgell), Berta Sarganta i Júlia Gabarrós (de Berga) i Quim Real (de Puigcerdà). Tots quatre seran dirigits pels professors ucraïnesos Zoryana Sokhastka i Eugeni Sokhatskyy. Tot plegat, “per fer possible que aquests col·lectius, que no acostumen a gaudir d’aquest art, puguin fer-ho amb garanties”, tal com ha explicat el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn.

Dels 15 concerts que s’integren dins aquest festival de caire social, 3 seran al Berguedà. Tots seran el dia 18 de juliol però en tres centres diferents: la residència Sant Bernabé i el Taller Coloma, a Berga, i a la Fundació Salarich-Calderer de Bagà.

A banda d’aquests concerts a domicili, l’edició d’aquest estiu tindrà 3 tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se i assistir als concerts convencionals de forma inclusiva. En el cas de Berga, els integrants de l’Associació Pro Discapacitats Psíquics i de la Residència St. Bernabé assistiran al concert inaugural del dia 3 al Teatre Municipal. A Bagà, els residents a la Fundació Salarich-Calderer aniran al concert que es farà el dia 15 a l’església de Sant Esteve.

IMG_3784

FOTO: Presentació de l’edició d’enguany del FeMAP. D’esquerra a dreta: Elisenda Martí, Nicolàs Viso, Josep Maria Dutrèn, Mònica Garcia, Josep Lara i Joan Solà. / AUTOR: Marc Canturri

 

 

X