Mor Joan Soler, l’amo de la fàbrica dels jerseis de Berga

Façana de l'empresa Intergrup Aviàpunt, al polígon de La Valldan de Berga
Façana de l'empresa Intergrup Aviàpunt, al polígon de La Valldan de Berga

Va ser tota la vida empresari tèxtil, va tenir petits tallers en diferents punts del Berguedà i va acabar obrint al polígon de La Valldan una empresa coneguda per tothom com la fàbrica dels jerseis. Joan Soler Baró ha mort aquest cap de setmana a Berga als 75 anys, després d’un bon temps malalt, i l’enterraran aquest dilluns a les 12 h a l’església parroquial de la plaça de Sant Pere.

La fàbrica que va fundar a La Valldan va tancar portes el 2012, deixant-hi només una petita oficina. Tota la producció es va traslladar a Tànger (Marroc), on l’empresa produeix per a grans cadenes de distribució com Inditex i El Corte Inglés. Actualment, al capdavant de la indústria hi ha el seu fill David.

Després de diverses experiències anteriors en el món del tèxtil, Joan Soler va fundar l’any 1987 l’empresa Intergrup Aviapunt. Durant anys, l’activitat es va centrar en la fabricació per a marques de moda coma la britànica Burberry, que va arribar a acaparar el 70% de la producció. L’increment de comandes va portar l’empresa a obrir la planta del Marroc ara fa més de 20 anys. Allà dóna feina a unes 200 persones.

La botiga i l’aventura de Privata

Durant una bona temporada, als anys 80, els jerseis de Joan Soler es venien en una botiga que tenia la seva dona a la plaça Viladomat de Berga, i que es deia com ella, Glòria.

L’any 2010, Intergrup Aviàpunt, ja sota la direcció del seu fill, David Soler, i del seu gendre, Joan Carles Cortés, va comprar la llicència de Privata i va començar a dissenyar, a fabricar i a etiquetar amb aquesta marca. Tenia la intenció d’obrir botigues pròpies i fins i tot va posar en marxa un outlet al polígon de La Valldan. Però el projecte va topar amb la crisi econòmica i amb les restriccions financeres. Un any després, Intergrup Aviàpunt es va desfer de la marca, i el 2012 va anunciar un ERO que va significar la pràctica desaparició de Berga de la fàbrica dels jerseis.

Joan Soler deixa, a més del fill David, dues filles, Glòria i Elisa, i set néts.