Neix al Berguedà la primera Associació Comarcal de Protecció Civil de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat i el Consell Comarcal del Berguedà han presentat aquest matí l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Berguedà (AVPC Berguedà) com l’única associació de voluntaris de protecció civil dels municipis de Berga, Sant Jaume de Frontanyà, Gisclareny, Fígols, Bagà, L’Espunyola, Gironella, Avià, Borredà, Casserres, Olvan, La Pobla de Lillet i Gósol.

D’aquesta manera, i per tal d’assolir una major eficàcia en les seves actuacions, una única associació és reconeguda i vinculada a aquests 13 municipis del Berguedà, i està inscrita al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

La presentació de l’AVPC Berguedà s’ha fet aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Berguedà, i hi ha assistit el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font; el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort; el director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya central, Eduard Freixedes; i el president de l’AVPC del Berguedà, Josep Isaach, entre altres.PROTECCIO-CIVIL-2

Joan Delort, director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya central, aquest matí / Generalitat de Catalunya

L’AVPC del Berguedà és la primera Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Catalunya que aglutina més d’un municipi i que neix sota el paraigua d’un Consell Comarcal. Amb aquesta iniciativa es vol apostar per un nou model on territoris com el Berguedà puguin impulsar aquestes entitats i alhora garantir-ne la seva consolidació amb els recursos humans, tècnics i econòmics necessaris per aquestes tasques.

Les funcions principals de les AVPC són: la coordinació de l’aportació desinteressada del voluntariat en tasques de protecció civil; l’impuls de la participació ciutadana en temes de prevenció o actuacions de protecció civil; la sensibilització de la població respecte dels riscos que els puguin afectar; les activitats formatives i divulgatives, i el suport en l’elaboració, la implantació o el manteniment de plans de protecció civil que dugui a terme l’administració.

Actualment a Catalunya hi ha 115 associacions municipals i 1.393 voluntaris al Registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior, i 10 associacions més fent els tràmits de registre.  L’any 2013 hi havia 60 associacions de voluntaris de Protecció Civil de la Generalitat  amb poc més de 600 voluntaris.

FOTO. Presentació de l’Associació de Protecció Civil de Catalunya / Generalitat de Catalunya