Berga, Societat

Quim Mas, cap de la brigada de Berga: “És impossible passar per tots els carrers de la ciutat”

Quim Mas, cap de la brigada de Berga: “És impossible passar per tots els carrers de la ciutat”

Quim Mas és el cap de la brigada municipal de Berga. Fa 28 anys que treballa a l’empresa i ja va ser a la nevada del 2010, tot i que en aquella ocasió dirigia els electricistes. Assegura que la nevada de les últimes hores ha estat molt més calmada que la de fa 7 anys perquè, entre d’altres coses, “la neu que va caure aleshores va anar acompanyada de temperatures molt baixes i glaçades que dificultaven la feina a les brigades”. Tot i això, recalca que el moment més complicat de les últimes hores ha estat a les dues de la matinada d’aquest dijous, quan la neu ha tornat a caure amb força sobre la capital del Berguedà i els operaris que treballaven manualment han hagut d’aturar les seves tasques i destinar esforços a la feina amb maquinària pesant. En total, diu, hi ha una trentena d’operaris de la brigada treballant en la neteja dels carrers i la xifra anirà baixant a mesura que la situació millori.

Mas explica que ahir, dimecres, a la una del migdia (13.00h) es va avisar tot el personal però no va ser fins a 2/4 de 4 de la tarda (15.30h) que les brigades van començar a treballar en l’estesa de fundents de manera manual. La nevada va intensificar a partir de les 5 i això va fer que sortissin a treballar les màquines pesants, que han netejat carrers fins les dues de la nit. A aquesta hora hi ha hagut un relleu i s’ha passat a actuar amb una màquina amb pala fins aquest migdia. A més, però, a les 6 del matí s’hi han incorporat novament 5 màquines pesants que s’han dedicat a les actuacions perimetrals, és a dir, a les urbanitzacions de les afores (Casampons, Fumanya…). Una altra de les actuacions importants d’aquesta nit passada ha estat al polígon industrial de la Valldan. “Un gruix important de berguedans hi havien d’anar a treballar a primera hora del matí i teníem clar que era una de les primeres zones que havia de quedar neta“, explica Mas.

El primer que es va prioritzar van ser les entrades i sortides de la ciutat així com també els accessos a l’hospital, l’ambulatori, els centres d’ensenyament i les residències. Més tard es va començar a treballar en les vies principals de la ciutat per tal de facilitar la circulació, tant en cotxe com a peu, i finalment les actuacions s’han anat estenent pels carrers de menor envergadura. “És impossible passar per tots els carrers de la ciutat”, recalca Mas.

Les sortides de pista, principals incidències

La nit, com era d’esperar, ha estat complicada a nivell de trànsit. S’han produït diverses incidències a l’interior de la ciutat, però la majoria han estat petites. Quim Mas assegura que hi ha hagut una negligència important per part d’un ciutadà a la carretera que uneix l’ambulatori i l’hospital. Ha apartat els cons que marcaven el prohibit el pas, ha passat amb el seu vehicle particular i ha acabat bolcant.

A banda d’aquest fet, la majoria d’incidències han estat sortides de pista habituals en aquestes condicions. També hi ha hagut algun problema al polígon de la Valldan, que ha quedat bloquejat en algun tram per culpa de camions, que hi han quedat entravessats. Malgrat tot, en aquests casos, diu Mas, els cossos de seguretat han actuat amb rapidesa i s’han pogut desencallar els embussos amb agilitat.

No nevarà més

Les previsions meteorològiques pronostiquen que no hi haurà més neu a Berga en les properes hores. Sí que es preveuen pluges, però, segons Mas, això ajudarà encara més a fondre la neu que hi ha als carrers a hores d’ara.

D’altra banda, Mas ha destacat la col·laboració ciutadana en alguns punts de la ciutat, però també ha lamentat que veïns d’altres zones s’han limitat a esperar que la brigada hi passés i això ha alentit la neteja. En aquest sentit, el cap de la brigada recorda que la potassa -o qualsevol altre fundent- s’ha d’aplicar “amb seny” perquè “com més se’n tiri, més perill de fer malbé el carrer hi haurà”. Mas explica que l’ideal és treure la neu manualment, primer, i aplicar petites quantitats de fundent, després.

En qualsevol cas, ara mateix, segons el cap de la brigada, es pot circular amb cotxe per gairebé tota la ciutat. Ara bé, és recomanable que els berguedans evitin agafar el seu vehicle si no és estrictament necessari. “Encara hi ha neu en molts vorals i podria produir més d’un ensurt als conductors i, per tant, més entrebancs per als operaris que hi estem treballant”, diu.

 

FOTO. Quim Mas, cap de la brigada municipal de Berga / AUTOR: Marc Canturri

Brigada Municipal Neu Nevada nevada Berga Quim Mas

Comentaris