Comín: “Hem d’enfortir l’internament per evitar que problemes mentals tinguin conseqüències penals”

El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, creu que Catalunya “ha d’enfortir la seva xarxa d’internament psiquiàtric per evitar que aquest tipus de problemes acabin tenint conseqüències penals“. Ho ha explicat aquest migdia a Berga en la seva visita rutinària a l’Hospital Sant Bernabé.

El conseller respon així a la carta publicada a El Periódico per la mare del noi acusat de l’agressió a la parella homosexual davant les portes de La General, on explica que el noi està diagnosticat de TDAH (Trastorn de Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat) des dels 10 anys i el sistema penitenciari català no ha estat capaç de tractar-lo per evitar que els seus problemes anessin a més. Comín ha assegurat que “un dels grans reptes que tenim com a país és treballar perquè sigui la xarxa de salut mental la que doni resposta a situacions molt complexes que, si no es tracten, acabaran inevitablement a la via penal”.

Tanmateix, el conseller de Salut ha recalcat que una de les partides del pressupost d’aquest any que creix més és la de salut mental. En concret, ha dit, creix uns 70 milions, un 30% respecte els diners que s’hi destinaven fa un any. D’aquests 70 milions, “8 es destinaran a millorar la xarxa psiquiàtrica i psicològica en la xarxa penitenciària”, ha assegurat Comín.

El conseller ha conegut els agredits

D’altra banda, Antoni Comín ha explicat que aquest mateix matí, aprofitant la seva visita a Berga, ha pogut conèixer l’Andy i el Jorge, la parella homosexual agredida aquest cap de setmana. Segons ha dit, ells han pogut manifestar com se senten actualment i el conseller els ha explicat que “tenen tot el suport de les institucions locals però també del Govern del país”.

A més, Comín s’ha desfet en elogis davant l’actitud de la població berguedana. El conseller ha destacat que els ciutadans van reaccionar “de manera massiva i en un temps de rècord” amb una concentració multitudinària a la plaça de Sant Pere . “Això demostra que hem fet el canvi cultural, que els ciutadans tenen clar quins són els drets de les persones i què vol dir la llibertat d’estimar a qui vulgui i com es vulgui”, ha celebrat Comín.

FOTO. Antoni Comín, just abans de la seva visita a l’Hospital Sant Bernabé, aquest matí / M. Canturri

X