La Patum infantil canvia les normes d’accés per assegurar plaça als menors de 10 anys exclosos del foc

La Patum infantil canvia el funcionament d’accés. La nova normativa del foc, que impedeix als infants de menys de 10 anys formar part de les comparses de fuets, ha empès els organitzadors a prendre la decisió per tal que la directriu afecti el mínim possible als nens que fins ara corrien el risc de quedar fora de la festa.

La Patum infantil acatarà la normativa del foc el proper Corpus. Això significa que tots els menors de 10 anys que fins ara formaven part d’una comparsa de foc en quedaran fora. Tots els integrants d’aquest tipus de comparses hauran d’haver complert els 10 anys el 29 de maig a molt estirar.

Ara bé, els infants que l’any passat formaven part d’un d’aquests grups i enguany no arriben als 10 anys, se’ls oferirà la possibilitat d’accedir a alguna altra comparsa on, per mides, hi puguin entrar i, a la vegada, hi hagi alguna plaça vacant. Però si cap d’aquestes condicions es compleixen i l’infant afectat no pot entrar en cap altra comparsa, la Patum infantil li reservarà el dret a plaça fins que tingui els 10 anys. És a dir que, quan compleixi els requisits que estipula la llei, no haurà de fer sorteig per accedir a una comparsa, sigui de foc o no. Segons han explicat els organitzadors en un comunicat, “els nens no en tenen cap culpa i es mereixen el mateix tracte que tenien abans que s’apliqués la normativa”.

A efectes pràctics, si un nen/a té 8 anys i no té cabuda a cap altra comparsa, als 9 anys podrà accedir-hi, sempre que no sigui de foc. I si en té 9 i no hi accedeix perquè vol fer una comparsa de foc, als 10 anys sí o sí gaudirà d’aquesta plaça.

Però hi ha un altre possible cas que l’organització també contempla: que un nen o nena de 8 anys que formava part d’una comparsa de foc decideixi inscriure’s en una comparsa on no hi ha fuets i sí que hi ha vacants. En aquest cas, l’infant podrà apuntar-se a la nova comparsa però perdrà el comodí per accedir a la comparsa de foc quan tingui els 10 anys, ja que seguirà fent Patum, tot i que sigui lluny del foc.

El cas dels àngels

Els àngels queden exempts de la directriu del foc. L’organització entén que la normativa afecta a aquelles comparses on hi intervé un element pirotècnic i, per això, ha decidit desvincular la comparsa dels Àngels de la de les Maces. Tot plegat fa que els infants que vulguin fer d’àngels no hagin de tenir 10 anys, ja que els organitzadors entenen que en cap cas salten amb fuets.

X