Els menors de 10 anys queden fora de les comparses de foc de la Patum infantil 2017

Els menors de 10 anys no podran participar en cap comparsa de foc de la Patum infantil del proper mes de juny. Atès que queden uns dos mesos per a la celebració de la festa i que no s’ha aconseguit que la Patum dels infants sigui considerada una excepció dins la norma, els organitzadors es veuen obligats “a contra cor” a preparar una festa que s’emmarqui dins la llei vigent i, per tant, a vetllar perquè els menors de 10 anys no formin part de les comparses de foc.

Segons dades proporcionades per la mateixa organització, fins a 25 nens i nenes que l’any passat van fer de maces, àngels o guites a la Patum infantil no podran fer-ho aquest any perquè no tenen els 10 anys. També queden fora dels plens 7 infants que l’any passat van fer el salt però no arriben a l’edat establerta. A més, a la trentena de patumaires afectats se n’hi podrien afegir més, ja que l’organització està comprovant els límits d’alçada que estableix el reglament intern de la festa i que també s’hauran d’aplicar.

Una lluita de mesos

Des del setembre passat, l’associació de la Patum infantil ha impulsat diverses iniciatives per aconseguir el reconeixement d’excepcionalitat. Per exemple, el col·lectiu va ubicar un estand al passeig de la Indústria de Berga per la Diada de Catalunya passada. Es van recollir un total de 2.346 firmes. A més, també es va fer una campanya on-line perquè la gent que no hagués pogut signar de manera presencial, a l’estand, ho pogués fer a través del portar Change.org.

Després d’una reunió amb l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la regidora de Patum, Mònica Garcia, i el gerent del Patronat, Albert Rumbo, amb els organitzadors de la Patum dels infants, es va concloure que no es podia fer res des de l’administració local i, per tant, calia fer arribar la problemàtica a la Generalitat.

Així va ser. La Patum infantil es va reunir amb el director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, la responsable en cap del Servei de Promoció i Dinamització de la Direcció de Cultura Popular i la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central. A la reunió, els representats del Departament de Cultura de la Generalitat van emplaçar l’organització de la Patum infantil a fer un dossier seguint unes pautes i uns criteris molt marcats per defensar i valorar l’exempció d’aquesta normativa a nivell europeu.

Actualment, segons han explicat membres de l’organització, el dossier està bastant avançat després de mesos treballant-hi. Tant bon punt estigui acabat, serà enviat a Cultura per tal que els tècnics el revisin i l’enviïn a les administracions pertinents per defensar l’excepcionalitat del cas. Si la Patum infantil aconsegueix l’exempció, les restriccions deixaran d’existir i tot tornarà a ser com fins ara; però mentre això no passi, de cara a la Patum d’aquest 2017, els menors de 10 anys quedaran fora de les comparses de foc.

X