Berga acull aquest maig una exposició que busca trencar els prejudicis sobre la salut mental

El Casal Cívic de Berga comptarà durant les primeres setmanes d’aquest mes de maig amb l’exposició de les obres del Parelles Artístiques. La iniciativa consisteix en la creació d’obres d’art entre artistes professionals de la comarca i d’altres d’amateurs que acostumen a ser persones amb problemes de salut mental.

El projecte busca trencar el mur que la societat ha construït  durant anys a base de prejudicis al voltant de les persones amb problemes de salut mental. Per això s’han creat 15 parelles que han  treballat i compartit el plaer de crear plegades la seva obra.

El procés s’ inicia facilitant el contacte entre una persona amb trastorn mental (l’ artista amateur) i un artista professional, ja sigui del camp de la fotografia, musica, pintura o ceràmica. La parella  fa diferents trobades en les que creen  una obra conjunta. Aquestes obres, fetes a quatre mans, estaran exposades al Casal Cívic fins el proper 18 de maig.

La inauguració va comptar amb la participació de la directora del Grup Horitzó i presidenta d’ASFAM, Manela Quesada, que va destacar que la part important del projecte eren les parelles. Per això, van explicar la seva experiència el Lluís Campos, la Carme Pons i la Marta Parera, tots tres membres de parelles d’enguany. Ells van fer palès que participar del projecte els ha obert una porta a conèixer gent nova i crear plegats un resultat.

L’acte també va comptar amb la presència de Josep Tristany com a representant dels serveis de salut mental. Tristany va ressaltar que el fet que aquest projecte sorgeixi d’un treball en xarxa de la comissió de salut mental li dóna un valor afegit. També va fer un reconeixement a la tasca social del projecte del BBVA, una entitat que aglutina l’antiga fundació de Caixa Manlleu, impulsora del projecte en els seus orígens, a Osona.

Va cloure l’acte el regidor de l’ajuntament de Berga, Eloi Escútia, i el conseller comarcal de l’Àrea d’atenció a les persones, Josep Lara, que van agrair a tothom la tasca feta i esperonar als artistes a continuar treballant plegats.

Les obres se subhastaran en el transcurs d’un sopar a la Cabana, divendres 19 de maig. Els beneficis que s’ obtinguin  s’utilitzaran per la següent edició. Els interessats en apuntar-se al sopar ho poden fer a través del 676185693 (Rosa).

El projecte de Parelles Artístiques al Berguedà s’organitza gràcies a la Comissió de Salut Mental del Berguedà en Xarxa i està formada pels serveis assistencials de les Germanes Hospitalàries, Grup Hortizó, Asfam, OTL de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, CSMIJ i l’Oficina d’Inclusió Social  del Consell  Comarcal del Berguedà.

X