L’Arxiu Comarcal del Berguedà ha presentat aquest dijous la col·lecció de 400 postals del fotògraf berguedà Jaume Huch i Guixer. Es tracta d’una col·lecció de fotografies de paisatges de Berga i rodalies, fetes per Huch durant les tres primeres dècades del segle XX, fins l’esclat de la Guerra Civil espanyola. A la presentació, hi ha assistit el nét del fotògraf, Jaume Huch i Camprubí; el director de l’Arxiu, Xavier Pedrals; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia.
El nét del fotògraf ha posat de relleu el nivell del seu avi, a qui ha definit com “un pioner”. Huch, que és editor i llibreter, ha fet un extens repàs de la vida del seu avi i ha parlat de les tres primeres dècades del segle passat com el període de major productivitat del seu avi. L’autor de les postals era el petit de dotze germans i això, segons el seu nét, es veu reflectit en la seva obra, ja que compta amb influències de molts dels seus germans.
Un dels grans arguments que postulen Jaume Huch i Guixer com un dels grans fotògrafs berguedans de la història és que va ser qui va portar la fotografia elèctrica a la comarca. Mai abans que ell, algú havia fet servir aquest sistema. La seva obra, ha dit el seu nét, també reflecteix aquesta evolució: “A banda dels paisatges, va ser molt bon retratista i en la seva obra hi ha una clara evolució estètica del retrat”.
Un arxiu de nivell
L’Arxiu de Berga és el sisè de Catalunya que té més documentació fotogràfica. Així ho ha explicat el seu director, Xavier Pedrals, que ha recalcat que els que hi ha per sobre són “molt més grans”, de les grans ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu, Pedrals assegura que l’Arxiu “té molta sensibilitat fotogràfica” i, sobretot, “quan es tracta de reivindicar l’obra de fotògrafs de gran qualitat com Jaume Huch”.
En la mateixa línia, Mònica Garcia ha celebrat la riquesa fotogràfica de l’arxiu berguedà, recalcant que el consistori fa temps que aposta per ampliar-lo. “És important poder enfocar l’època i deixar constància del que hi havia abans”, ha dit. A més, la regidora s’ha referit a la perspectiva turística que reflecteix l’obra d’Huch: “Les postals demostren que el turisme i la visió que el món té de nosaltres donen importància a les petites coses que tenim sense ser-ne conscients”.
De cara al futur, Jaume Huch Camprubí, Xavier Pedrals i Mònica Garcia han coincidit que seria bo editar un llibre amb l’obra de Jaume Huch i Guixer. De moment, però, els berguedans s’hauran de conformar amb descobrir el seu llegat a través de la xarxa, ja que les 400 postals estan disponibles a l’Arxiu però també al seu lloc web en format digital.