Berga restaura dos quaderns que narren com va viure la ciutat les guerres dels segles XVI i XVII

L’Ajuntament de Berga i l’Arxiu Comarcal del Berguedà han presentat aquest divendres al matí els dos últims volums del patrimoni documental de la ciutat que han estat restaurats i que pertanyen a la sèrie “Notables”. Un dels volums s’anomena “Cartas de reys, virreys i generals” i l’altre, “Llibre Verd”, i van ser escrits el segle XVI i XVII, respectivament.

El primer dels llibres conté correspondència rebuda per l’antic Consell Municipal de la Vila de Berga. En concret, recull cartes de reis, virreis, capitans generals i altres membres destacats del govern i l’administració. Segons Xavier Pedrals, descriu la Guerra dels Segadors, una època especialment agitada i “bastant desconeguda i poc consultada pels historiadors berguedans”.

Pel que fa al segon quadern, el “Llibre Verd”, és el resultat d’un treball de diversos berguedans, que van acordar escriure les notícies més importants del segle XVII en un llibre per tal que la història quedés reflectida en paper. En aquest cas, ha dit Pedrals, hi ha fets que es descriuen que aleshores eren molt importants i noticiables però ara no ho serien tant. A tall d’exemple, el quadern mostra detalladament les Guerres Carlines i les diverses baixades de la Mare de Déu de Queralt a Berga per plagues, guerres o altres conflictes.

Un compromís que vol anar a més

Segons Pedrals, l’estat dels quaderns era molt delicat i estaven molt deteriorats però la inversió de l’Ajuntament de Berga ho ha fet possible. Recuperar tots els volums de la sèrie “Notables” és un compromís que fa anys que va assumir l’Ajuntament de Berga. Inicialment es va acordar que se’n recuperaria un cada any. Ara bé, la regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha assegurat que la voluntat del consistori és destinar-hi més esforços de cara al futur per tal que es pugui es pugui augmentar el ritme de restauracions: “Hem d’intentar que a la llarga es recuperi més d’un volum a l’any”.

Tots dos quaderns han estat digitalitzats i ja es troben al lloc web de l’arxiu per tal que tothom els pugui consultar. D’aquesta manera, ha dit Pedrals, els llibres no hauran de patir el desgast de ser consultats físicament i això allargarà la seva conservació.

FOTOS. Llibre Verd (Restauració: Taller de Restauració Rossell i Badia SCP)

19 Cobrtes soltes

28 primer full

18 primer full

FOTOS. Cartas de reys, virreys i generals (Autora: Èlia López / Restauració: Centre de Restauració Béns Mobles de Catalunya (CRBMC)

12476_A_031

CRBMC 12476_P_Elia Lopez_Aplanat (1)

CRBMC 12476_P_Elia Lopez_Reintegracio mido (2)

X