El Berguedà medita canviar el model de gestió de residus per fer pagar més a qui no recicla

Qui menys recicla, més hauria de pagar. Aquesta és la conclusió del Consell d’Alcaldes del Berguedà, la setmana passada, a Olvan. El passat 21 de juny els batlles i les batllesses de la comarca van debatre de manera monogràfica sobre el nou model de residus que hi ha d’haver a la comarca.

En la trobada també hi va participar el director de l’Agència de Residus de la Generalitat, Josep Maria Tost, que va fer una radiografia sobre les tendències al país i al continent europeu en matèria de reciclatge. Tost, a més, va incidir en la necessitat de l’economia circular com a sistema per buscar la reducció, reutilització i reciclatge de les matèries.

D’altra banda, els alcaldes van rebre la diagnosi elaborada per l’empresa Spora per entreveure la viabilitat del sistema de recollida per mitjà del “porta a porta” i/o els punts tancats de contenidors. L’objectiu és clar: fer que la comarca passi de reciclar un 30% de la seva brossa a un 70% en dos anys.

En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses van coincidir que resulta del tot necessari “fer un pas endavant” i deixar enrere el model actual i revertir les dades negatives de reciclatge a nivell de comarca.

Ara, doncs, tots els representants de cada municipi hauran d’estudiar la introducció d’un nou sistema de pagament, de manera que qui menys recicli, haurà de pagar més. En el proper Consell d’Alcaldes (18 de juliol) es decidirà quin model s’implanta a partir del segon o tercer trimestre de 2018.

residus-alcaldes-consell

El cas d’Avià

L’acord arriba setmanes després que Avià anunciés a aquest diari que buscaria un model de gestió de residus propi i que, per tant, es desmarcaria del Consell Comarcal. El govern avianès (Som Avià + ERC) no estava d’acord amb el model mixt que fins ara semblava defensar el Consell i, per això, va decidir començar a treballar en un alternativa.

Ara, però, la situació ha canviat. Des de l’Ajuntament d’Avià, el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha explicat a l’Aquí Berguedà que està “content” amb el debat que s’ha posat sobre la taula del Consell d’Alcaldes, però considera que “ha arribat tard” i dubta que el Consell pugui executar el canvi de model abans del final de la legislatura.

En canvi, el conseller de Residus, Francesc Xavier Francàs, ha assegurat a aquest mitjà que sí que hi haurà nou model abans d’acabar el mandat i que, a molt estirar, el nou sistema funcionarà a mitjans del 2018. A més, Francàs ha recalcat que no hi hagut cap canvi de rumb en el Consell i que tot segueix segons el full de ruta fixat. “Fa unes setmanes vam saber per la premsa que Avià es volia despenjar del model comarcal, però això no ha tingut res a veure amb la convocatòria de la reunió de la setmana passada”, ha dit.

A banda, el conseller ha volgut deixar clar que, fins ara, “no hi ha cap model definit”. De moment, els ajuntaments de cada municipi hauran de debatre internament quin sistema els convenç més i el dia 18 es decidirà quin s’aplica. Ara bé, el Consell confia que hi hagi bona sintonia i que, per tant, els 31 municipis de la comarca “vagin junts” en aquest canvi de rumb “transcendental per deixar de ser a la cua del reciclatge a Catalunya”, segons Francàs.

X