Berga, Cultura

Berga acull dissabte una òpera infantil històrica sobre el drama d’un gueto jueu dels anys 40

Berga acull dissabte una òpera infantil històrica sobre el drama d’un gueto jueu dels anys 40

Una trentena de nens i nenes d’entre 11 i 13 anys del Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga protagonitzaran l’Òpera Brundibár, que es representa al Teatre Municipal de Berga aquest dissabte, 1 de juliol, i que servirà per tancar el cinquè Cicle de Música per la Ciutat. Segons ha explicat el director de l’EMMBerga, Xavi Llobet, en la presentació del concert, l’actuació vol anar més enllà del cant i l’escena: “No només farem l’òpera, sinó que també volem representar les circumstàncies en què es trobaven els protagonistes originals”.

L’Òpera Brundibár és “un tresor històric”, segons la directora teatral del muntatge, Maria Casellas. Es tracta d’una obra que es va fer per primera vegada en un gueto jueu de Praga (Txèquia). Aleshores els infants de l’asil es dedicaven a cantar pels carrers per aconseguir diners per a les seves famílies. Malgrat tot, hi havia una persona, el Brundibár, que tenia el poder dels carrers i que decidia si ho podien fer o no. Per aquest motiu, en l’òpera el Brundibár encarna la figura d’un dictador.

La representació reflecteix aquesta història, que és real, però la combina amb un punt d’imaginació. Segons ha explicat Casellas, la proposta berguedana presenta la imaginació com “una eina per fugir de la tragèdia en la qual estaven sotmesos els infants del gueto”. Per aquest motiu, diu Casellas, l’Òpera Brundibár al Teatre Municipal ballarà entre el realisme i la imaginació.

Sis mesos de cant i un intensiu d’escena

Els més de trenta infants que participaran en l’entramat fa mesos que es preparen per estar a l’alçada. El director de l’EMMB ha recordat que els actors fan classes de cant per preparar l’obra des del mes de gener. Però amb el cant no n’hi ha prou. L’obra posa molt d’èmfasi en la posada en escena i, per això, els protagonistes estan fent “un autèntic intensiu” durant aquesta setmana per assimilar tots els conceptes teatrals de l’òpera.

Per a alguns d’ells serà la primera vegada que exhibeixen les seves habilitats sobre l’escenari. La vessant musical la dominen i no els fa patir, però actuar a la vegada els fa respecte. No es d . L’Escola de Música de Berga té la intenció d’anar fent projectes escènics de cara al futur. Llobet no s’ha aventurat a parlar d’una repetició de l’Òpera Brundibár però sí que s’ha atrevit a assegurar que, de cara als pròxims anys, sí que hi haurà més concerts similars al d’aquest proper dissabte.

Òpera Brundibár Teatre Municipal

Estic amb tu

Comentaris