Els millors expedients acadèmics de secundària de Catalunya es troben a Berga aquesta setmana

Un grup de 40 joves de quart d’ESO i primer de Batxillerat d’arreu de Catalunya, seleccionats pel Departament d’Ensenyament com els millors expedients acadèmics del país, participen aquesta setmana en el tercer Fòrum de Joves Talents de Catalunya, que s’organitza al pavelló de Suècia de Berga. El programa s’executarà entre aquest dimecres, 28 de juny, i el proper dissabte, dia 1 de juliol.

La finalitat del Fòrum és incentivar la ciència i la tecnologia entre els joves de secundària i batxillerat, i reconèixer el talent dels estudiants preuniversitaris de Catalunya. L’acte inaugural, obert a tothom, tindrà lloc dijous, 29 de juny, a les 12 del migdia, al Pavelló de Suècia de Berga, amb la conferència Canvi Climàtic: Impacte en la quantitat i qualitat de l’aigua i en els recursos energètics, a càrrec de Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

Aigua i energia

En aquesta tercera edició, la temàtica se centrarà en el nexe aigua-energia. En aquesta línia, els participants es distribuiran en cinc grups de 8 joves. Cada grup, dirigit per experts, debatrà sobre diferents aspectes d’aquesta temàtica com són la utilització de l’aigua en la generació d’energia hidroelèctrica, termoelèctrica i dels biocombustibles; o la relació de l’energia amb l’aigua potable i l’aigua residual.

A més, el programa inclou diferents ponències adreçades als estudiants que participen en el Fòrum. Entre elles, destaquen les de Rafael Mujeriego, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la UPC i president de l’Associació de Reutilització Sostenible de l’Aigua (ASERSA), i el berguedà Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i Premi Nacional de Recerca 2016. Aquest últim ponent intervindrà en l’acte de cloenda, dissabte 1, que serà conduït per la meteoròloga de TV3, Gemma Puig.

El Fòrum de Joves Talents de Catalunya és una iniciativa organitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’Exploratori de Recursos de la Natura, i amb el suport de l’Ajuntament de Berga i la Generalitat de Catalunya. També hi ha el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) de la UPC, de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), així com també de diverses empreses de la Catalunya central.

joves-talents-2016-1