Carlí de tota la vida o liberal convençut? Berga llança la pregunta per segon any consecutiu

Carlins o liberals? La batalla està servida. Berga acull aquest divendres, 7 de juliol, i l’endemà, dissabte 8, la segona Carlinada. La ciutat prepara dues jornades on la competició entre tots dos bàndols es combinarà amb diverses iniciatives pensades per divulgar la història carlina de la ciutat i rememorar les tres guerres del segle XIX.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa, que el principal objectiu de la segona Carlinada és “divulgar tots els fets” i recordar que “Berga va ser una ciutat cabdal” durant les guerres. En aquest sentit, Ribera ha lamentat que la història carlina “és poc coneguda a fons pels berguedans” i, per això, “té sentit reivindicar-la”. “Seria desaprofitat no reconèixer Berga en aquesta història”, ha assegurat.

Segona edició del concurs “Berga o Barbàrie”

Per tot plegat, l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ha intentat que totes les activitats -també les lúdiques- tinguin algun tipus de relació amb els fets del segle XIX. D’entrada, divendres, a les 7 de la tarda, Toni Gol llegirà la novel·la de Joan Perucho, Les Històries Naturals, basada en la Primera Guerra Carlina i ambientada al Berguedà. Serà al Museu Comarcal de Berga i, al finalitzar, hi haurà pica-pica carlí al Celler, segons ha explicat Alba Perarnau, directora del museu.

La jornada de divendres acabarà amb competicions. A les 8 del vespre hi haurà un combat amb espases làser pels carrers del barri vell que començarà al Museu Comarcal, amb les instruccions i les missions per a tots els bàndols. Finalment, a les 11 de la nit, hi haurà el concurs de coneixements Berga o Barbàrie, a la plaça de Sant Joan, a càrrec d’Albert Cols. En aquesta última iniciativa és imprescindible portar mòbil amb bateria carregada i internet.

Un referèndum per decidir el desenllaç de la batalla

De cara a dissabte, el dia gran de la Carlina, la jornada començarà a les 11 del matí amb una visita guiada pels diferents llocs de Berga que van ser escenari de fets i anècdotes rellevants de les Guerres Carlines. A les 12 del migdia, hi haurà vermut a la plaça Sant Joan, amb concert de Joan Reig. Tot plegat, serà la prèvia pel partit amistós d’handbol entre carlins i liberals, al pavelló d’esports.

A la tarda hi haurà la gran novetat de l’edició: el referèndum on tota la ciutat podrà votar el seu bàndol. La idea ha estat impulsada per l’ANC de Berga i es materialitzarà amb urnes instal·lades a la plaça de Sant Joan a partir de les 6 de la tarda. A les 9 es proclamarà el bàndol vencedor, a la plaça de la Creu, amb el tradicional brindis en el seu honor.

Abans, però, hi haurà jocs infantils a la plaça Sant Joan, a partir de les 6, a càrrec de la companyia l’Anònima; recreació històrica amb diversos actors de la Farsa repartits per la ciutat, a partir de les 7; i la presentació del còctel carlí, a la Cerveseria El Còm, també a les 7.

La Carlinada acabarà amb un concert a la plaça Sant Joan. Hi actuaran Senyor dels Llamps i Thug Life Band, a partir de les 11.

La història

L’any 1837 Berga es va convertir en la capital carlina de Catalunya i un dels epicentres polítics i bèl·lics del què avui dia coneixem com la Guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. En aquell moment Berga era un poble amb unes vies de comunicació precàries, que encara conservava les muralles i que no tenia més de 5.000 habitants. Tot i això, gran part de les administracions carlines i alts estaments militars es van traslladar a Berga i van ocupar edificis insignes.

Cada bàndol defensava una manera diferent d’encarar el futur. Els partidaris d’Isabel volien modernitzar l’estat amb principis del liberalisme. Volien acabar amb els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l’economia de mercat amb reformes polítiques com les desamortitzacions. I els carlins, partidaris de Carles, volien mantenir els drets i privilegis tradicionals que veien perillar amb les polítiques d’Isabel. Eren tradicionalistes i contraris a l’entrada dels principis liberals amb què es pretenia modernitzar l’estat.

Ara, a ple segle XXI, Berga fa memòria d’aquests fets i es fa una crida perquè la ciutadania es mulli. A qui hauríeu donat suport? A Isabel o a Carles? La Carlinada farà possible per segon any consecutiu que tothom qui ho vulgui es pugui posicionar i participar o animar el seu bàndol en les diferents competicions plantejades durant divendres 7 i dissabte 8 de juliol.

Per inscriure’t a la carlinada cal que entris a www.carlinada.cat o truquis al telèfon 93.821.36.12, de 10 a 14h. Si queden places i t’agrada el risc, podràs fer-ho un quart d’hora abans de l’inici de cada activitat.

X