L’Ajuntament de Berga tanca l’exercici del 2016 amb un deute total de 14,3 milions d’euros

L’Ajuntament de Berga ha tancat l’exercici del 2016 amb un deute de 14.368.186,72€, segons les dades que ha proporcionat aquest dilluns al matí el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera. La xifra suposa una baixada de 2.881.868,62€ respecte el final de l’exercici anterior, l’any 2015.

Per a Ribera, el resultat “no pot ser més positiu”, i més tenint en compte que al llarg de l’any “hi ha hagut prop d’un milió i mig de d’increment del deute en diferit, és a dir, despeses sobrevingudes durant l’any que han fet créixer l’endeutament. Els motius d’aquest increment han estat una sentència per interessos de demora (uns 359.000 euros) i l’assumpció del préstec del cas Inberga Tur per poder formalitzar el Conservatori (uns 1.118.000 euros). Per tot plegat, la baixada és “encara més important del que diu el balanç general”, segons el regidor.

Una altra dada que ha volgut ressaltar Ribera és el deute a proveïdors, que en dos anys ha passat de 2.8 milions (2014) als 960.000 euros actuals.

Obsessió per l’estalvi constant

El regidor Ribera ha remarcat que el nou sistema de planificació econòmica “ha funcionat molt bé” i suposa un canvi radical respecte el que es feia fins ara, ja no només a nivell de previsió de les despeses sinó també pel que fa a les rutines de treball dels treballadors de l’àrea. Segons ha explicat, el nou programa permet que “si hi ha algun imprevist el detectem de seguida i no se’ns escapi cap detall de la planificació”. A banda, fa realitat un dels grans objectius del mandat: “tenir les més de 1.100 partides i subpartides totalment endreçades per primera vegada”.

El regidor ha reiterat que “no hi ha un precedent d’un any tan bo de gestió al consistori en els darrers anys”. Per aquest motiu, els resultats d’enguany “són un premi a tota la feinada que ha suposat canviar de dalt a baix el sistema de planificació”, ha dit Ribera. De fet, ell mateix posa en dubte que es pugui repetir un any “tan bo com ho ha estat aquest” i augura uns propers exercicis on l’Ajuntament “ho seguirà passant difícil cada mes” però que “acabarà alliberant-lo de la llosa que suposa tenir aquest deute tan gran”.

X