El ple extraordinari aprova per unanimitat el nou model de gestió de l’hospital

Passa endavant per la creació de l’empresa pública que gestionarà l’Hospital Comarcal de Berga, Salut Catalunya Central. La sessió plenària extraordinària d’aquesta tarda a l’Ajuntament de Berga ha aprovat per unanimitat el protocol base de la nova empresa tan sols tres dies després que el conseller de Salut, Toni Comín i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, fessin l’anunci d’aquest canvi de gestió.

És un dia històric” sentenciava l’alcaldessa al final del ple, mostrant una gran satisfacció per l’arrencada de la culminació del projecte de canvi de gestió a l’hospital i el manteniment del servei amb un caràcter absolutament públic i gratuït. En aquest sentit, ha recalcat que “la sanitat pública és una peça clau per la constitució de la nova república catalana”.

 

Valoració molt positiva de tots els grups

Tots els grups de l’oposició s’han mostrat a favor del protocol, que prèviament havien tractat en una reunió, i en el qual havien aprovat afegir dues esmenes. En primer lloc, la inclusió a l’òrgan de la nova empresa d’un representant de l’Ajuntament de Berga i un altre del Consell Comarcal del Berguedà, la inclusió a l’òrgan participatiu de personal del sector i la modificació específica que al protocol s’utilitzi el concepte del territori del Berguedà i no de Berga, com a una millor manera d’incloure a tota la comarca.

Antoni Biarnés (PDeCAT) ha assegurat que la nova gestió dotarà de més “estabilitat” el centre i han considerat el canvi “un pas en la bona direcció”. Ermínia Altarriba (ERC), ha recordat la tasca que va fer en el seu moment la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública i ha confessat que al seu grup se senten “molt orgullosos i esperançats”. També ha recalcat que “el canvi de paradigma a la Conselleria ha estat clau” per arribar a l’estadi actual.

Per la seva banda, Rosalia Monroy (PSC) ha felicitat a tots els que han fet possible aquest canvi considerant que es tracta de “la solució que tots esperàvem”. Finalment, Joan Torres (ICV), s’ha mostrat especialment feliç com a treballador en excedència de l’hospital i sentenciant que “se li torna a la comarca allò que és seu: un sistema de salut completament públic”.

 

Deute de 5 milions d’euros

El protocol especifica que la nova empresa no assumirà el deute que acumula el Sant Bernabé. Segons ha explicat l’alcaldessa de Berga, la Generalitat imposa la condició que les empreses públiques no poden néixer amb deute, motiu pel qual, aquest restarà a l’Ajuntament. No obstant això, Venturós deia al respecte que “el valor del què hem aprovat aquesta tarda és molt superior a aquests cinc milions“.

Aquest punt ha estat esmentat pel grup del PDeCAT, que considera que es podria demananar una compensació econòmica per cobrir el deute. L’esmena però no ha tirat endavant, ja que només hi han votat a favor els regidors del mateix partit. La resta hi ha votat en contra considerant que no calia iniciar un “estira i arronsa amb la Conselleria” en aquest aspecte.

X