L’Hospital Comarcal de Berga passarà a ser gestionat pel Departament de Salut

L’Ajuntament de Berga i el Departament de Salut han arribat a un acord per tal que l’Hospital Sant Bernabé passi a ser gestionat pel Departament. Es farà a través de la creació d’una empresa pública, Salut Catalunya Central, que neix per dedicar-se exclusivament a la gestió de l’Hospital, si bé té l’opció de créixer per integrar altres línies assistencials. Aquest canvi es fa per tal de millorar els serveis que actualment té l’hospital.

L’anunci l’han fet aquest dilluns el Conseller de Salut, Toni Comín, i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una roda de premsa celebrada al mateix hospital. Els dos han coincidit en mostrar una gran satisfacció per “donar resposta a una petició que fa molt de temps que és sobre la taula”, ha apuntat Comín. Venturós remarca que el nou sistema “hermetitza l’hospital davant de les adversitats” i reforça el “compromís del govern local amb el sistema de salut públic”.

La signatura del protocol d’intencions serà imminent, i comprèn com a data límit del canvi de gestió l’1 de juliol de 2018, quan l’empresa ja estarà constituïda i entrarà a treballar.

Nou sistema jurídic per garantir el futur

L’acord manté a l’Ajuntament de Berga com a propietari de les instal·lacions, que seran cedides a l’empresa Salut Catalunya Central perquè en faci la gestió. Aquesta cessió s’ha supeditat a tres condicions: la participació del territori en la nova empresa, la seguretat que es tracta d’un servei totalment públic i el manteniment de la carpeta actual de serveis disponibles.

Toni Comín explica que aquest canvi suposa una “actuació preventiva” davant de les problemàtiques que estaven a la cantonada. Respecte d’això, diu que els canvis de gestió no seran notables pels usuaris i només afectarà mínimament als treballadors, que passaran a ser treballadors de la nova empresa, mantenint les condicions laborals que ara tenen. Toni Comín ha dit que la reunió amb la plantilla al respecte “ha anat molt bé” i tots s’han mostrat “molt contents amb el canvi”.

Sobre les possibles inversions, el conseller ha reconegut que el Sistema Sanitari Públic ha patit deu anys d’aturada pressupostària que han limitat molt les vies d’actuació. En aquest sentit, ha declarat que volen reactivar-lo “identificant la demanda de cada zona del país i posar els dispositius necessaris per a cobrir cada una” d’acord amb uns criteris de “sensibilitat d’equitat territorial”.

Un model que creix arreu de Catalunya

No és el primer cas de creació d’aquest sistema de gestió. Aquest mateix mes, el conseller anunciava la creació de Salut Terres de l’Ebre per a gestionar l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, que coincideix en forma amb el berguedà.

De fet, segons apunta Comín, aquesta és la línia d’actuació que té pensada la Conselleria de Salut per tal d’anar obtenint la gestió de tots els hospitals dels quals encara  no la tenen. La idea és agrupar tots els serveis sanitaris públics de cada una de les set regions sanitàries que existeixen a Catalunya i constituir una xarxa per un mateix territori que derivi en un millor servei. En aquest sentit, remarca que “el sistema hospitalari s’enfronta a grans reptes però molt temptadors”.

X