Els alcaldes del Berguedà investigats reaccionen: cal un front comú per respondre a la fiscalia

Els 712 alcaldes de Catalunya que van signar el seu compromís a donar suport al referèndum de l’1 d’octubre van ser els protagonistes del dia, ahir, després que el fiscal general de l’Estat ordenés la seva investigació. La decisió afecta directament a 21 batlles i batllesses del Berguedà, que són els que figuren en la llista que recopila l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) de municipis adherits a la causa.

Cal una resposta conjunta i unitària. Aquest és el missatge que els alcaldes dels grans nuclis de la comarca, segons han dit a l’Aquí Berguedà. Alguns, com Montse Venturós (CUP), opten decididament per la desobediència; d’altres, com David Font (CiU) o Josep Maria Altarriba (ERC), es decanten per “una resposta en bloc”, tot i que no deixen clar si aquesta podria passar per la desobediència o per manifestacions de condemna.

Montse Venturós (CUP) Alcaldessa de Berga

“Nosaltres farem una desobediència activa. Ja és una pràctica que hem fet en altres ocasions i creiem que ara és imprescindible que es desenvolupi així. Estem davant una nova amenaça de l’Estat espanyol a la qual ja estem absolutament acostumades. És més important que mai hi hagi un front comú des del poble per poder culminar amb aquest procés d’autodeterminació. La legitimitat que desperta el Tribunal constitucional cap a nosaltres -la CUP- és nul·la. Fa dies que penso que pot tornar a passar que em detinguin, però si passa ja veurem com ho afrontem. Si no hi ha fermesa, l’Estat espanyol pot sortir-se amb la seva i per això cal que anem a totes.”

David Font (CiU) Alcalde de Gironella

“Me n’he assabentat per Twitter. No és cap sorpresa. Estava bastant clar que passaria. Estic molt tranquil i calmat perquè no sé que el que he fet no és cap delicte. Ni jo ni la resta d’alcaldes que hem signat el decret hem fet res que estigui malfet. Ens estan atacant sense tenir en compte els colors polítics i, per això, hauríem de deixar de banda les actuacions individuals i fer una resposta conjunta. A banda, m’atreviria a dir que s’hi sumessin la resta d’alcaldes i alcaldesses que no han signat el decret. És una qüestió de  creure en la democràcia.”

Josep Lara (CiU) Alcalde de Guardiola de Berguedà

“Sabíem que hi haurien represàlies però no pensàvem que podrien arribar fins a aquest punt. Estic molt tranquil perquè l’únic que he fet és posar espais perquè la gent pugui decidir el futur del seu país. En cap moment hem demanat ni el Sí ni el No, simplement assegurem que tothom pugui dir-hi la seva.”

Patrocini Canal (Som Avià) Alcaldessa d’Avià

“He anat veient les notícies i estic molt pendent del correu per si m’arriba alguna cosa de la fiscalia. Sincerament ho veig fatal. Estan fent tot el possible per silenciar-nos i no ho aconseguiran. Som 712 ajuntaments, una majoria molt àmplia que l’únic que fem és donar veu al poble.”

Josep Maria Altarriba (ERC) Alcalde de Puig-reig

“Ho afrontem amb normalitat, ja sabíem que passaria. És just el que preveiem i farem el que haguem de fer. Posarem les urnes, que és el que ens demana la gent. Suposo que hi haurà una posició conjunta de tot el món municipal. Vaja, crec que és el que hi hauria d’haver.”

X