General

Manifestacions, persianes avall i carreteres tallades en una aturada massiva i històrica al Berguedà

Manifestacions, persianes avall i carreteres tallades en una aturada massiva i històrica al Berguedà
AJ BERGA

El Berguedà ha aprofitat la jornada d’aturada general per tornar a sortir al carrer, assegurar-se que els establiments estaven tancats i tallar la C-16 en diversos punts. Al matí, a Berga, una mobilització convocada inicialment pel sindicat de la Coordinadora Obrera Sindical s’ha convertit en una manifestació massiva de la ciutat en contra de la violència de l’Estat durant la jornada del referèndum.

3O-CNT-Berga

La manifestació convocada pels sindicats. MARC CANTURRI

A banda, s’ha organitzat una marxa pagesa amb una cinquantena de tractors que han sortit a quarts de dotze des de l’antiga discoteca Menfis i han mantingut la C-16 tallada fins passades les dues del migdia. Els tractors han circulat a marxa lenta per la C-16 per tornar a entrar a la ciutat pel barri de Santa Eulàlia. S’han dirigit al passeig de la Indústria i hi han aparcat durant uns minuts. Per acabar, han tornat pel mateix camí pel qual havien protagonitzat la marxa i els Mossos han reobert la carretera.

Estic amb tu

Totes dues mobilitzacions, tant la tractorada com la concentració de milers de persones, s’han trobat a la C-16: els manifestants han rebut els pagesos entre aplaudiments. Aleshores, cadascú ha anat cap on ha volgut. Els sindicats anarquistes que encapçalaven la manifestació ja havien forçat el tancament d’un supermercat del passeig de la Indústria i han anat a fer el mateix en dos més, situats a la carretera de Sant Fruitós. Més d’un miler de persones ha optat per quedar-se a la carretera, a l’espera que els tractors tornessin a passar. I centenars de berguedans s’han sumat a la marxa i han acompanyat els pagesos a peu fins al passeig de la Indústria. El Vall ha quedat ple de tractors en una imatge molt similar a la de la Fira de Maig, quan la maquinària agrícola ocupa una part important del passeig.

WhatsApp Image 2017-10-03 at 17.01.58

El Vall, com si fos fira, aquest dimarts al matí. JAUME FÍGULS

L’alt Berguedà talla la C-16 a Bagà durant unes sis hores

A banda dels moviments a la capital, a Bagà el nord de la comarca s’ha organitzat a partir de quarts d’11 del matí per tallar la C-16 en un dels punts més pròxims al Túnel del Cadí que hi ha a la comarca. També hi han hagut talls a Bellver de Cerdanya i al Túnel, però el de Bagà ha estat un dels únics que no s’ha obert en cap moment des que ha començat.

El pas per la C-16 a Bagà ha quedat tallat sobre les 11 del matí i no s’ha obert fins les 5 de la tarda. A Bellver la circulació s’ha anat obrint cada hora i al Túnel s’ha obert uns deu minuts a les 12 del migdia.

WhatsApp Image 2017-10-03 at 11.08.00

La C-16 al seu pas per Bagà, tallada durant sis hores. CEDIDA

A la tarda, mobilització històrica a la plaça de Sant Pere

Ha estat la concentració més massiva dels darrers anys -i qui sap si de la història-, a la ciutat. La plaça de Sant Pere ha quedat petita i les aglomeracions arribaven fins el carrer dels Àngels, la plaça Doctor Saló i el carrer Buxadé. La violència de la Guàrdia Civil en el referèndum ha despertat un ànim de protesta entre la població berguedana que fins ara mai s’havia fet notar tant a peu de carrer.

3O-Vall-Berga

El Vall, ple, de camí cap a la caserna. MARC CANTURRI

La concentració a Sant Pere ha aplegat berguedans d’arreu de la comarca, tot i que a l’alt Berguedà també se n’han organitzat a Bagà, Guardiola de Berguedà i Sant Julià de Cerdanyola, entre d’altres. L’acte, curt i contundent, ha començat amb els parlaments habituals i ha acabat amb el Cant dels Segadors. Entremig, però, els concentrats han alçat les mans durant més d’un minut en senyal de pau. El minut i escaig ha acabat amb uns llargs aplaudiments.

Acabada la concentració a Sant Pere, els manifestants s’han dirigit “pacífica i silenciosament” a la caserna de la Guàrdia Civil a la ciutat. Un cop allà, altre cop les mans alçades i silenci absolut que ha acabat amb una nova dosi d’aplaudiments. Mentrestant, alguns agents del cos de policies espanyol protegien l’edifici un tros més avall, a la baixada per anar cap a Pedret. L’acte ha acabat amb un nou Cant dels Segadors a la plaça Gernika.

WhatsApp Image 2017-10-03 at 19.18.07

Concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil. CEDIDA

3-O aturada general Berguedà

Comentaris