Puig-reig declara Rajoy, Sáenz de Santamaría, Millo i Maza persones non grates al municipi

L’Ajuntament de Puig-reig ha aprovat per unanimitat declarar persones non grates al municipi el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza; i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. A més, el consistori exigeix la dimissió d’aquest últim com a màxim representant del govern de Rajoy al territori.

Puig-reig ho ha decidit en un plenari que s’ha celebrat aquest divendres a primera hora del matí. Inicialment, la sessió s’havia de celebrar dimarts, però les concentracions per condemnar l’empresonament de Sànchez i Cuixart van fer que s’aplacés fins divendres.

A banda de les noves persones non grates, l’Ajuntament ha condemnat la “violència injustificada” generada per l’Estat espanyol durant el referèndum de l’1-O i ha donat tot el suport a les més de 1.000 persones ateses, segons les darreres dades del departament de Salut.

La moció presentada també exigeix la retirada dels efectius policials del Cuerpo Nacional de Policia i la Guàrdia Civil del port de Barcelona.

Rebuig a la inoperància del Rei

El plenari també ha reprovat la manca d’actuació del Rei d’Espanya, Felip VI, com a mediador en el conflicte. També s’oposen al discurs dels dies posteriors al referèndum, on el monarca se situava “al costat de la repressió en lloc del diàleg”.

En canvi, el consistori reconeix “l’actitud, valentia i comportament cívic i pacífic” dels més de dos milions de persones que van salvaguardar els col·legis electorals durant la jornada del referèndum.

Llibertat per a Sànchez i Cuixart

Un altre dels punts més rellevants de la moció és que l’Ajuntament exigeix al govern de l’Estat que “faci tot el que sigui necessari” per alliberar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

El plenari també denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació i coacció d’alguns mitjans de comunicació d’àmbit estatal.

Per resoldre-ho tot plegat, l’Ajuntament demana el govern espanyol que accepti la mediació que diferents institucions europees i de la comunitat internacional ja han ofert. A més, demana a les institucions europees que encara no s’hagin ofert com a mediadores que “no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions més pròpies d’una dictadura que d’una democràcia del segle XXI.

X