Berga, Política

CUP i ERC tomben les esmenes de Convergència i aproven les ordenances fiscals pel 2018 a Berga

CUP i ERC tomben les esmenes de Convergència i aproven les ordenances fiscals pel 2018 a Berga
Moment de la votació de les ordenances fiscals de Berga pel 2018. MARC CANTURRI

L’Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous les ordenances fiscals pel proper 2018. El plenari ha donat el vistiplau als canvis en la normativa d’impostos de l’any vinent amb els vots a favor de la CUP (6) i ERC (3), que ha vist com s’aprovava per unanimitat l’única esmena que ha presentat. En canvi, Convergència ha acabat votant en contra de les ordenances després que el plenari hagi refusat incloure les quatre esmenes del grup. El PSC, per la seva banda, s’ha abstingut davant la negativa de CUP i ERC a incloure les propostes convergents al relat d’impostos definitiu.

Ha estat una sessió més llarga del que s’esperava inicialment. Per primer cop, els grups municipals del consistori han creat una comissió per negociar les ordenances abans de sotmetre-les a aprovació per ple. Durant tres mesos, representants de cada grup s’han reunit periòdicament per debatre en petit comitè quins canvis s’aplicaven en les ordenances del proper any, i això deixava entreveure una sessió més àgil del que finalment ho ha estat.

Convergència ha presentat quatre esmenes que han comptat amb el suport de la regidora socialista, Rosalia Monroy. En canvi, no han tingut la mateixa rebuda en els grups de la CUP i ERC, que han retret als convergents que no presentessin les seves propostes en les reunions de la comissió, durant els tres mesos de negociació.

Per aquest motiu, cupaires i republicans, que en total sumen 9 dels 17 vots del plenari (avui, 16, ja que el regidor Torres -ICV- no hi era), han tombat totes les esmenes convergents. El regidor Francesc Ribera (CUP) ho ha dit fins a tres vegades: “S’han presentat tard i fora de lloc”.

Estic amb tu

D’entre les quatre esmenes presentades per CiU, la que ha generat més debat ha estat la primera, relacionada amb l’IAE. Els convergents proposaven una bonificació del 50% de l’IAE per a aquelles empreses que generin més de 5 llocs de treball de mitjana. En aquest sentit, la CUP ha assegurat que “no és el moment” de fer la bonificació, ja que primer consideren que cal apujar el coeficient de la ciutat.

L’argument no ha convençut el cap de l’oposició, Antoni Biarnés (CiU), que ha recordat al regidor Ribera que fa més d’un any va participar en una roda de premsa on l’Agència de Desenvolupament proposava unes ordenances fiscals iguals per a tots els municipis. Allà, ha dit Biarnès, el regidor berguedà va dir que la bonificació de l’IAE era “una manera de donar la benvinguda a les empreses a la comarca”. Per això, el cap de l’oposició no entenia perquè la CUP no votava a favor de la seva proposta.

En la rèplica, Ribera ha dit que és “una manera de donar la benvinguda a les empreses” però “no l’aprovem perquè considerem que n’hi ha d’altres que s’ajusten més a la ciutat”. A banda, l’alcaldessa, Montse Venturós, ha recalcat que no es va fer cap proposta d’augment de l’IAE en les ordenances de l’any passat, quan ja s’havia celebrat la roda de premsa de l’Agència. Aleshores, ha dit l’alcaldessa, l’equip de govern havia estudiat a fons les ordenances fiscals proposades per l’Agència de Desenvolupament i va desestimar alguns punts, com l’IAE, ja que creien que “no era -ni és- el moment d’aplicar els canvis”.

Ajuntament de Berga Convergència CUP ERC ICV Ordenances Ple PSC

Comentaris