Berga recupera tradicions i llegendes per Tots Sants amb rutes pel casc antic i el cementiri

Parlar de la mort i recuperar llegendes i memòria històrica. Aquest és l’objectiu de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Berga per aquest inici de novembre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants. El consistori organitza tres activitats pels dies 31 d’octubre, 1 de novembre i 4 de novembre i amplia així l’oferta de l’any passat, quan ja es va fer una passejada pel cementiri de Berga.

D’entrada, el dia 31, a partir de les 7 de la tarda, es farà una visita guiada pel casc antic de la ciutat, sota el títol de Nit d’ànimes. Segons ha explicat en roda de premsa el regidor Ivan Sànchez, la ruta repassarà els punts més emblemàtics del casc antic i s’aturarà en diversos punts que ha preferit no avançar. S’hi explicaran diverses històries i llegendes. “El millor és que ho descobreixi la gent quan vingui a fer la visita”, ha dit. D’entre les tres iniciatives, aquesta serà la més “terrorífica”, ha dit l’historiador Toni Gol, també en roda de premsa.

Pel que fa al dia 1, es tracta d’una ruta per tots els panteons que hi ha al cementiri de Berga que conclou al panteó Bassacs. Segons Gol, serà un recorregut “per les diferents formes de pensar i els diferents punts de vista històrics sobre la mort”. La visita guiada ja s’havia fet l’any passat, però enguany s’amplia i també es farà “un homenatge als berguedans de tots els temps, il·lustres i no tan il·lustres”, ha dit Toni Gol. La ruta començarà a les 12 del migdia.

Finalment, el dia 4 l’epicentre dels actes tornarà a ser el cementiri. En aquest cas, però, l’activitat serà nocturna. En concret, l’organització opta per una ruta pel cementiri sota la lluna plena que es preveu per aquell dia. Durant l’activitat es faran lectures dramatitzades de la llegenda El cavaller i el corb. Segons Toni Gol, el gran objectiu d’aquesta activitat és “reivindicar el cementiri com a lloc de silenci, però també de reflexió” i endinsar els participants en “el món de les tenebres”.

Més activitats en altres èpoques, un possible futur

Les activitats d’aquest especial Tots Sants que prepara l’Ajuntament de Berga estan pensades com una prova pilot oberta a totes els edats. El consistori espera que l’aposta per la recuperació de les llegendes i les tradicions tingui una bona acollida. En aquesta línia, el regidor Sànchez ha obert la porta a noves activitats en altres èpoques de l’any i sobre temàtiques diverses però amb un objectiu comú: “recuperar tradicions i espais que la gent no visita massa perquè són vistos amb un punt de respecte”.