Un centenar de cotxes i furgonetes del Berguedà pugen a Puigcerdà per tallar la frontera amb França

Un centenar de cotxes i furgonetes han sortit des de les 4 de la matinada fins avançada la tarda des del Berguedà per tallar la frontera de Puigcerdà amb França durant la jornada de vaga general. Els voluntaris del Berguedà per tallar la circulació a les fronteres han estat assignats a la capital de la Cerdanya. En concret, a la frontera de la Guingueta.

A les 4 de la matinada la primera delegació de cotxes i furgonetes ha sortit cap a la Cerdanya des de diferents punts de la comarca, malgrat que la majoria ho han fet des de la Font del Ros de Berga; a les 10h, ho ha fet la segona fornada; i a les 16h, la tercera. Segons els organitzadors del Comitè de Defensa del Referèndum, al llarg del dia han pujat a la Cerdanya un centenar de furgonetes i cotxes plens procedents del Berguedà. A més, també hi ha hagut berguedans que han pujat pel seu compte però que els CDRs no han pogut recomptar.

A finals del matí s’especulava que al tall de la Seu d’Urgell faltaven reforços i fins al migdia no ha quedat clar que els berguedans seguirien anant a ajudar a l’antiga duana de la Guingueta. Ho ha confirmat el Comitè de Defensa del Referèndum a través del seu compte de Twitter oficial.

https://twitter.com/CDRCatOficial/status/928232717698859008

A més, des de primera hora de la tarda, els voluntaris que han fet talls al Vallès i a l’àrea metropolitana de Barcelona han estat enviats a les fronteres -també a la de Puigcerdà- per intentar allargar al màxim la durada dels talls amb l’exterior.

A banda del de Puigcerdà, el Berguedà no ha participat ni ha impulsat cap altre tall de carretera.

El 8-N, la consolidació dels CDRs

Si una cosa ha demostrat aquesta vaga general és la capacitat organitzativa dels Comitès de Defensa del Referèndum. “Ha estat la posada de llarg de l’organització”, explicaven membres del CDR de Berga, poc després de gestionar la darrera sortida cap a la Cerdanya des de la Font del Ros (16h).

Durant tot el dia han estat en contacte permanent amb els diferents CDRs territorials. A Berga, en concret, un grup de voluntaris de l’organització s’ha encarregat d’informar les persones que pujaven a la Cerdanya en cada canvi de torn. Ho han fet a les 4 de la matinada, quan s’ha preparat l’expedició que ha tallat la frontera a les 6h; ho han tornat a fer a les 10, quan han sortit de la capital del Berguedà els vehicles que han fet el canvi de torn de les 12h a Puigcerdà; i han acabat la seva feina a les 16h, informant els voluntaris que han rellevat els concentrats a la Cerdanya a les 18h.

El funcionament ha estat simple però eficaç. S’ha creat una xarxa de comunicació a través de Whatsapp amb un representant de cada vehicle que pujava cap a Puigcerdà. Des d’aquest canal, cada cotxe podia informar dels possibles imprevists que trobava al llarg del viatge. Malgrat tot, el CDR ha demanat que no s’utilitzés si no era estrictament necessari. La informació que s’hi escrivís havia de ser contrastada.

Un cop a Puigcerdà, els berguedans passaven a disposició del CDR de la Cerdanya, que és qui ha organitzat el tall a la Guingueta. Això sí: la comunicació constant entre organitzadors comarcals feia que a la Cerdanya els canvis de torn fossin més senzills i àgils.

A partir de les 16h, els punts de trobada al Berguedà han acabat. A partir de llavors, cada voluntari hi ha pujat a títol individual amb l’objectiu d’allargar el tall a la Guingueta “tant com sigui possible”. L’afluència de persones al tall dictarà fins quan s’allarga. Malgrat tot, els CDRs confien que els tres punts del nord (La Seu, Puigcerdà i la Jonquera) segueixin tallats, com a mínim, fins demà. Ho han dit en una piulada aquest dimecres al vespre (19:36h -al final de la notícia-).

https://twitter.com/CDRCatOficial/status/928317830348656640

X