Berga i deu municipis més eliminaran tots els contenidors, excepte els de vidre, durant el 2018

Berga i deu municipis més del Berguedà eliminaran tots els contenidors excepte els iglús de vidre. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, a principis d’any el nou sistema del porta a porta es posarà en marxa per a tots els ciutadans a Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola, que són els quatre pobles del nord que han decidit apostar per aquest model de recollida. La segona fase consistirà en desplegar el porta a porta a Cercs, Avià i Berga, i es preveu que es pugui executar abans de Setmana Santa. Per la resta de l’any, quedaria desplegar el model a Gironella, Puig-reig, Casserres i Olvan, que són els altres quatre municipis que volen implantar-lo.

A efectes pràctics, els canvis en la recollida en tots aquests municipis seran importants i afectaran directament a tots els ciutadans, sense excepció. Segons ha explicat a aquest diari el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, la idea del Consell Comarcal és repartir galledes de reciclatge per a tots els habitatges, de manera que cada llar hi pugui dipositar els seus residus en particular.

Les recollides es faran de nit, ha confirmat Francàs. En concret, la matèria orgànica es recollirà tres cops per setmana -tal com ja passa en les botigues de Berga des de la setmana passada-; els envasos es buidaran dos cops per setmana; i el paper i el cartró es recollirà setmanalment. Per tant, cada llar sabrà quins dies passen els camions de recollida per sota de casa i s’haurà de preocupar de baixar les galledes al punt acordat amb els serveis de recollida i les associacions de veïns.

Les galledes, a més, estaran marcades i portaran un xip que permetrà identificar cada productor. D’aquesta manera, s’evitarà que hi hagi canvis de cubells entre veïns i cada domicili tindrà el seu. Aquest sistema també permetrà que el Consell Comarcal pugui comptar exactament quant recicla cada llar i, a posteriori, aplicar als seus residents un impost major o menor. Qui recicli menys, pagarà més.

Estudi de realitats

En blocs de pisos petits o habitatges unifamiliars el canvi és relativament senzill, ja que es tracta de petits productors de residus i no cal massa consens per implementar el sistema: cada resident baixa a deixar les escombraries quan toca i l’endemà al matí recull la seva galleda buida.

En canvi, en blocs de més d’11 pisos, el Consell Comarcal ha encomanat un estudi a experts que des de fa setmanes analitzen quin és el millor sistema que s’hi pot implementar. Entre les opcions, hi ha la de fer cubells comunitaris on cada pis hi dipositi els seus residus. Això permetria una recollida més senzilla i menys cubells a la via pública. Malgrat tot, el conseller Francàs ha recalcat que “encara no està definit” i que “cada bloc de pisos és un món”, de manera que caldrà adaptar el model a cada realitat.

Sigui com sigui, el que sí que està previst és que el proper dia 20 de novembre, coincidint amb la Setmana dels Residus, el Consell farà “petites assemblees” amb les associacions de veïns de municipis grans, com Berga, per acabar de perfilar les necessitats de cada bloc.

Quan tot estigui decidit i consensuat, començarà el desplegament. En aquest sentit, Francàs pateix més per “tràmits burocràtics o concessions” que no pas pel repartiment de bujols i galledes en cada domicili. “Això són quinze dies”, assegura. El cas és que, en aquests quinze dies, moltes llars hauran de fer un canvi d’hàbits a l’hora de reciclar. Però l’objectiu ho mereix: treure el Berguedà de la cua del país en matèria de reciclatge.

X