Comerç i cultura protagonitzen una Fira de Sant Martí que suspèn la cercavila per la manifestació a Barcelona

Un centenar de parades ompliran aquest cap de setmana els carrers del centre de Puig-reig en una Fira de Sant Martí que l’alcalde del municipi, Josep Altarriba, ha definit com “festiva però trista”. La mostra no defuig del delicat moment polític del país i s’ha vist obligada a fer una sèrie de canvis en la seva programació per tal que els visitants puguin compaginar la fira amb la participació activa en la gran manifestació prevista dissabte a Barcelona.

Segons ha explicat l’equip de govern a la roda de premsa de presentació de la mostra, l’organització ha meditat en les darreres setmanes si fer o no la Fira de Sant Martí però finalment hi ha hagut quòrum: “L’hem de fer com sigui, és la nostra fira principal i l’hem de mantenir”. Així de clar ha estat l’alcalde. Això sí, el consistori ha decidit anul·la la cercavila de dissabte a la tarda i posposar la proclamació de la nova Pubilla, Dama, Hereu i Fadrí del poble fins les 21h de la nit, al pavelló d’esports. La resta d’activitats segueixen tal com estaven previstes, combinant la cultura i el comerç, com cada any.

El comerç

Els comerciants tornaran a treure la Puig i el Reig, els dos personatges que dinamitzen l’activitat comercial des d’aquest estiu. Tal com ja va passar en la primera shopping night al poble, aquest juliol, els dos personatges repartiran vals de descompte entre els compradors per incentivar el consum.

A banda, sortejaran un val de 200 euros per comprar en els diferents establiments del poble. Segons ha explicat el president de la Unió de Botiguers (UBIC), Toni Mujal, cada persona que compri algun producte a la Fira de Sant Martí entre divendres, dia 10, i diumenge, 11, entrarà en el sorteig del val. El guanyador es coneixerà el mateix diumenge.

A més, després de molts anys sense fer-ho, la mostra també estarà oberta diumenge a la tarda, fins les 19h.

Entre els actes comercials, convé destacar la vermutada, que comptarà amb la participació de tots els bars i restaurants del poble i se celebrarà diumenge, entre les 12 i les 14h, a la plaça Mestre Badia. El grup Camaleonius amenitzarà el vermut.

La cultura

L’acte cultural central de la Fira de Sant Martí tornarà a ser la renovació del pubillatge puigreigenc. Aquest any els nous representants seran Carla Esclusa, com a pubilla; Júlia Abaya, com a dama; Ferran Tor, com a hereu; i Ramon Vilardell, com a Fadrí. Tots ells seran proclamats al pavelló, una hora més tard del previst (a les 21h) i en una gala que comptarà amb la participació del cor Giovinetto, que compta amb joves del poble, i de la banda de l’Escola Municipal de Música de Puig-reig.

A banda, un altre dels eixos importants d’aquesta Fira de Sant Martí és el teatre i, per això, diumenge a la tarda hi haurà dos espectacles. El primer començarà a les 17h a la plaça de la Creu, però serà itinerant, de manera que la trama es desenvoluparà en tres llocs del municipi que el públic descobrirà durant la representació. Es tracta de l’obra Tonteries les justes, de la companyia teatral La Broma.

Més tard, amb la fira ja tancada, la sala Doctor Llaverias acollirà l’espectacle In vino veritas, de la companyia La Merche 8A. Els organitzadors han destacat que un dels grans al·licients d’aquesta actuació és que el públic en podrà gaudir mentre pren una copa de vi. L’entrada té un cost de 4 euros.

En breus, podràs consultar tots els actes de la Fira de Sant Martí de Puig-reig al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.