Queralt Fernàndez (ERC): “S’invertirà més en l’hospital i solucionarem els problemes bàsics que tenim”

Queralt Fernàndez va néixer l’any 69 a Olesa de Montserrat. De pare berguedà i de mare olesana, Fernàndez viu a Berga des de fa 22 anys i en fa més de 20 que treballa a l’Hospital Sant Bernabé. És auxiliar d’infermeria i el seu lligam amb la política és relativament recent.

Des de fa nou anys, forma part del comitè d’empresa de l’hospital i, això, va cridar l’atenció a ERC. En les passades eleccions municipals, l’any 2015, Fernàndez va decidir acompanyar els republicans a la llista electoral de Berga.

Ara, però, amb el 21-D a l’horitzó, ha decidit presentar-se com a candidata del Berguedà a les eleccions al Parlament de Catalunya. Finalment ocuparà el lloc número 32 de la llista republicana per Barcelona.

En quin moment decideix que vol ser a la llista de Junqueras?

El moment és excepcional i sóc una persona tossudament fidel a allò que crec. Considero que el procés s’ho val i la comarca també. Sabia que hi havia dos llocs pel Berguedà a la llista, ho vaig parlar amb la família i m’hi vaig llançar.

S’esperava sortir escollida en l’assemblea territorial d’ERC?

No. S’hi presentava gent molt bona, persones que fa molts més anys que jo que són a la política i polítics als quals admiro molt. Crec que qualsevol dels que hagués sortit hauria estat un gran candidat.

Fa molts anys que treballa a l’hospital de Berga. En el proper mandat s’hauria de fer realitat el canvi de gestió del centre.

Sí. Crec que el Govern de la Generalitat ha fet un pas molt important per desencallar la situació i, en especial, la conselleria d’Esquerra. Jo ho ha viscut de primera mà i puc assegurar que amb l’antiga conselleria, que era de Convergència, sempre hi havíem trobat una negativa. Ningú es volia implicar en canviar el model sanitari de l’hospital i fer-ho ja ha estat un gran pas.

Que suposarà aquest canvi de gestió?

Representa invertir en futur i assegurar la viabilitat de l’hospital. Ara bé, és cert que no només necessita això: hi ha moltes coses del nostre hospital a les quals s’ha de donar la volta com un mitjó.

Quines?

D’entrada la gestió. Cal invertir en material i equipament. Cal que deixem de viure del present, estar estancats i ser incapaços de reinventar-nos. Cal que canviï la relació entre l’empresa i els treballadors. Cal que oferim formacions per assegurar el relleu generacional que ben aviat necessitarem i, si seguim així, no tindrem. Cal que siguem capaços de buscar recursos a l’exterior per contrarestar la manca de recursos que avui en dia tenim. Fa molts anys que tot això ho demanem des del patronat i confio que, amb la nova gestió, canviarà.

Què ha passat amb el nou edifici de l’hospital?

No hi hem els molts usos que s’hi podien donar. S’hi havia de portar serveis externs com ara farmàcia i laboratori, i al final només s’hi ha pogut portar algun servei de rehabilitació. És un lloc molt gran on s’hi podrien fer moltes coses i l’estem desaprofitant. Cal que hi pensem de cara al futur.

En quin hospital somia pel futur?

La conselleria d’Esquerra va crear un pla de salut que ens permet confiar en un centre que sigui capaç de cobrir les necessitats bàsiques de la comarca. S’hi invertirà més i solucionarem els problemes bàsics que ara tenim. Ara bé, som la comarca que som i no podem demanar convertir-nos en un Sant Joan de Déu. Ara bé, cobrir les necessitats bàsiques amb una bona gestió? Si el pacte amb el departament es compleix, no tinc cap dubte que ho aconseguirem.

I a banda dels molts canvis que creu que necessita, quins altres projectes considera que necessita la comarca?

Crec que el Berguedà té un potencial turístic que no s’ha exprimit prou. Tenim un entorn privilegiat, una història i una cultura que s’hauria d’explotar més. El Govern ha de pensar en temes transcendentals per a la comarca com el desplegament de la fibra òptica en totes les zones del territori o la millora de les infraestructures viàries.

Comencem per la fibra òptica. El problema és greu al nord de la comarca.

Sí. Tenim molts pobles on la fibra no arriba i això impedeix a molts habitants poder treballar des de casa. Hi ha persones que fugen de la ciutat a la recerca de tranquil·litat, i aquí la troben, però no poden treballar des de casa perquè la xarxa d’internet no és de qualitat. Cal millorar-ho per assegurar que seguim sent un bon lloc per viure-hi.

I pel que fa a les carreteres, suposo es refereix al desdoblament de la C-16.

Entre d’altres possibles actuacions. Desdoblar la C-16 fins a Bagà és important perquè necessitem acabar amb les cues i millorar la seguretat a la carretera. Però també tenim altres fronts oberts com la millora de les connexions amb el Ripollès i el Solsonès. Són comarques que tenim aquí a la vora però ens uneixen unes carreteres que, enlloc d’apropar-nos, ens allunyen.

A banda, un altre dels grans temes de debat en matèria de mobilitat és el transport públic.

Sí, i convé que l’enfortim. Però, per molt que millorem el transport, si mantenim les mateixes carreteres seguirem tenint un problema d’envergadura.

Confia que tot això ho podrà encapçalar un president d’ERC?

Espero que sí.

Quins resultats espera?

Confio que guanyarem. Però hem de partir de la base que són unes eleccions anòmales. Tots anem amb el programa que anem i alguns partim amb desavantatge. Mentre alguns criden “a por ellos”, nosaltres afrontem les eleccions amb el nostre cap de llista a la presó. I hi és perquè és una moneda de canvi. Això no ho podem normalitzar.

Creu que l’empresonament de Junqueras els ha castigat en aquesta campanya?

Més que castigat, ens ha tocat molt. Tenim un cap de llista que és una persona molt honesta i amb uns valors republicans molt clars. Crec que és la persona ideal per portar el mandat del poble fins allà on sigui necessari.

Hi haurà govern legítim i govern executiu?

Si Junqueras és a la presó, s’investirà a qui el Parlament de Catalunya decideixi en funció del que el poble de Catalunya transmeti a través de les urnes.

Les enquestes, per això, auguren un nou mandat de pactes. Com veu una aliança d’independentistes?

El que no hi pot haver és pactes ni amb C’s, PSC o PP. Ara bé, amb Junts per Catalunya i la CUP entenc que no tindrem cap mena de problema per posar-nos d’acord.

I si l’independentisme perd la majoria?

Que Déu ens agafi confessats. No tirarem 40 anys enrere, en tirarem 70. S’ho carregaran tot. Però, vaja, és un escenari que ni tan sols el contemplo perquè estic convençuda que no passarà.

X