Bagà rebrà 60.000 euros anuals per cedir la muntanya de Coll de Pal a FGC

A partir del 2018, la cessió de la muntanyà de Coll de Pal a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) portarà 60.000 euros anuals a les arques municipals de Bagà segons ha avançat el diari Regió 7 i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà. FGC utilitza part de la muntanya de titularitat municipal des de fa més de mig segle per a les pistes d’esquí de la Molina, però fins ara no pagava cap tipus de cànon per fer-ne ús.

Enguany, però, el conveni ha arribat a la seva fi i cal renovar-lo, si FGC vol seguir fent ús de Coll de Pal. Així serà. Després de setmanes de negociacions entre l’Ajuntament baganès i l’empresa, se signarà un conveni per 30 anys que va lligat a dues condicions, a banda dels 60.000 euros anuals. La primera és desencallar les obres del telecadira de Coll de Pal, que ha de connectar l’estació municipal de Coll de Pal amb la Molina. La segona, allargar el telecabina Alp 2.500 fins al refugi de Niu d’Àliga i Tossa d’Alp. Si alguna d’aquestes dues premisses no s’ha complert en cinc anys, l’Ajuntament de Bagà podrà rescindir el conveni de 30 anys amb FGC. Si els compromisos es compleixen, el municipi rebrà un total de 1,8 milions d’euros en les properes tres dècades.

L’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, ha reconegut en declaracions a l’Aquí Berguedà que li hagués agradat un conveni “més curt”, però s’ha adaptat als 30 anys, ja que és “el període que FGC calcula que tardarà a amortitzar les inversions al telecadira de Coll de Pal i el telecabina d’Alp 2.500. I és que en els propers cinc anys, FGC invertirà més de 10 milions d’euros en les dues actuacions.

Un 15% del cànon es destinarà a la millora de la muntanya

El nou conveni entre FGC i l’Ajuntament de Bagà també marca que un 15% del cànon anual que a partir d’ara rebrà el consistori es destinarà a projectes de millora de la muntanya de Coll de Pal. És a dir, dels 60.000 euros que Bagà ingressarà cada any, 9.000 es destinaran a Coll de Pal.

Per a Viso, aquest compromís és important perquè, “no només posa en valor el tema de l’esquí, sinó que també dona importància al manteniment de la muntanya i els nostres camins”. Pel que fa als 51.000 euros restants, s’incorporaran cada any directament al pressupost municipal i es destinaran a projectes que siguin “necessaris pel municipi”, ha explicat el batlle.

Anar a esquiar des del Berguedà sense passar pel túnel del Cadí

La finalització de les obres al telecadira de Coll de Pal permetrà que, d’una vegada per totes, s’enllesteixi un projecte que l’any 2011 va quedar a mig fer. Entre d’altres coses, l’actuació permetrà als esquiadors arribar a la Molina –i, per extensió, a la Masella– des de Bagà, sense haver de passar pel túnel del Cadí. En aquesta línia, l’alcalde Viso ha celebrat que l’execució de les obres farà que Bagà i el Berguedà atreguin esquiadors i deixin de ser una comarca de pas en aquest aspecte.

Inicialment, la construcció del telecadira de Coll de Pal tenia un cost de 2,3 milions d’euros. L’abril del 2010 la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya central va donar llum verda a un projecte que, un any i mig més tard, quedaria a mitges com a conseqüència de la crisi econòmica.