La presència de cinc famílies europees en pisos de Cal Vidal obliga l’Ajuntament a precintar-los

L’Ajuntament de Puig-reig ha precintat diversos edificis de la colònia Vidal després d’assabentar-se que s’hi havien allotjat famílies durant les festes de Nadal. Segons ha avançat la Televisió del Berguedà i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, el consistori va descobrir arran de la denúncia d’un veí de la colònia que alguns dels espais, sense cèdula d’habitabilitat, havien estat “ocupats” per forasters.

Es tracta de cinc famílies d’artistes europeus que van ser a Cal Vidal cinc dies durant el Nadal per “conèixer la colònia i valorar desenvolupar-hi un projecte relacionat amb la dansa”. Ho ha explicat a l’Aquí Berguedà, Andrés Labella, un dels impulsors de Vidàlia, el projecte de masoveria urbana que vol tornar a portar vida als espais de Cal Vidal. Labella ha reconegut que, per tal de facilitar l’allotjament, van “agafar llum” de la colònia durant l’estada de les famílies, però que el consum va ser “mínim i excepcional”.

De fet, segons ha pogut saber aquest diari, durant la seva estada a Cal Vidal, les famílies van llogar “per un preu mòdic” un espai del Museu de la Colònia Vidal. Hi van organitzar un taller de dansa, el dia 2 de gener, la qual cosa demostra, segons Labella, que “no feien cap mal als veïns”.

Per això, la reacció de l’Ajuntament no ha agradat als membres de Vidàlia, que aquest Nadal han deixat de col·laborar amb la immobiliària Hines (propietària de la colònia des del 2005) per passar a ser-ne directament els gestors, gràcies a un conveni signat pels propers 75 anys. Labella ha afirmat que està “disgustat” amb el tracte que ha rebut des del consistori i amb el precintament d’espais. “No posen ni un euro, apliquen un control màxim a tot el que fem i no tenen cap mena de flexibilitat”, lamenta. I conclou amb contundència: “Amb aquestes condicions, fer reviure els espais de la colònia és impossible, per nosaltres i per qualsevol promotor”.

Sense diners per assumir la portada de serveis

Des de l’Ajuntament, l’alcalde, Josep Maria Altarriba, ha explicat que el principal problema és que els habitatges no tenen la cèdula d’habitabilitat, és a dir, que no compleixen les condicions mínimes per poder-hi viure. Per això, és necessari que Vidàlia presenti el projecte d’urbanització i portada de serveis als espais i que, a més, ofereixi garanties de poder-lo executar.

El projecte existeix però materialitzar-lo ronda el milió d’euros, segons ha explicat Labella. Aquests diners els hauria d’assumir la promotora i ara mateix no els té, ja que el seu projecte es basa en tres cooperatives (d’habitatge, consum i treball) on cada habitant sigui accionista i hi aporti els diners per poder afrontar les reformes, tal com ja va avançar aquest diari l’estiu passat.

Sigui com sigui, l’Ajuntament es manté implacable, i més després d’assabentar-se que aquest Nadal els gestors van “punxar” llum i aigua per fer arribar els serveis als espais on van viure les famílies europees. I tot plegat ha estancat el projecte de Vidàlia a la colònia. Ajuntament, veïns i promotors es van reunir fa uns dies, i el consistori i els promotors van acordar tornar-se a trobar en privat en les properes setmanes. Malgrat tot, el precintament dels espais ha caigut com un gerro d’aigua freda sobre els impulsors de Vidàlia, fins al punt que alguns d’ells han meditat la idea de llançar la tovallola i descartar el projecte definitivament. Al final, però, l’empenta d’un d’ells, Daniel Hayes, manté les negociacions amb el consistori.

X