Tecniber

Avià

Avià obre un procés participatiu perquè el poble decideixi què fa amb 70.000€ del pressupost

Avià obre un procés participatiu perquè el poble decideixi què fa amb 70.000€ del pressupost

L’Ajuntament d’Avià planteja per a aquest 2018 els seus primers pressupostos participatius. Aquest dimarts al matí l’alcaldessa, Patrocini Canal, i la regidora de participació, joventut i festes, Sara Subirana, han presentat el mecanisme que el consistori ha dissenyat amb l’objectiu que els vilatans decideixin el destí d’una part del pressupost municipal.

En concret, Avià proposa que el poble decideixi a quins projectes es destinen 70.000 euros de les arques municipals, és a dir, un 3,5% del pressupost general per aquest any. A més, d’aquests 70.000 euros, un 10% (7.000€) serà pressupost infantil, és a dir, diners per als projectes que decideixin avianesos i avianeses d’entre 6 i 12 anys, a l’escola.

El calendari, en cinc fases

L’àrea de participació ha dissenyat un calendari dividit en cinc fases, entre aquest gener i finals de maig. Durant aquests mesos, l’Ajuntament s’adreçarà directament a associacions i entitats del poble i proposarà diversos mecanismes de participació. La regidora Subirana n’ha detallat tres: fent propostes al consistori, participant en les assemblees on es decideixen les propostes finals o votant els projectes definitius.

El calendari és aquest:

Jornada informativa, complementada amb díptics als domicilis i cartells per tot el poble. 30 de gener.

Presentació de les propostes, des d’avui fins el 18 de febrer.

Assemblees obertes. 24 de febrer i 1 de març.

Validació tècnica. Des de l’1 de març fins el 24 d’abril.

Votació de les propostes finals, a través de la plataforma WeDecide. Des del 24 d’abril fins el 20 de maig.

Anunci dels resultats. 22 de maig.

Els pressupostos infantils

El destí dels 7.000 euros del pressupost que l’Ajuntament posa a criteri dels infants es decidirà a l’escola. Subirana ha afirmat que els nens i nenes “necessiten que se’ls expliqui com funciona la participació ciutadana” i, per això, els pressupostos infantils són “una oportunitat per educar-los i fer-los ser partícips del desenvolupament del seu poble”.

La regidora de participació ha recalcat que la definició dels pressupostos infantils seguirà el mateix procés que els 63.000 euros restants, però amb matisos. A tall d’exemple, els infants no decidiran els projectes definitius a través de WeDecide, sinó que utilitzaran urnes per votar-les. Malgrat tot, també hi haurà una jornada informativa, un període per fer propostes, assemblees obertes i unes setmanes de validació tècnica, abans de les votacions finals.

Subirana també ha destacat que, en aquests pressupostos infantils, “els adults no influencien els petits”, ja que tot es desenvolupa a l’escola. La regidora considera que és “la manera més senzilla i eficaç” de fer participar els infants en els pressupostos. A més, el fet de destinar un percentatge dels pressupostos a les demandes dels infants evita que l’Ajuntament hagi de buscar mecanismes per explicar als més petits totes partides del pressupost general. “Els guardem el seu espai per tal que la participació sigui més atractiva per a ells”, ha dit Subirana.

Trencar la barrera tecnològica

L’eina de participació ciutadana que l’Ajuntament d’Avià tornarà a utilitzar per escoltar les necessitats del poble serà l’aplicació WeDecide. El consistori té la sensació que ha “infrautilitzat” l’eina, ha dit Subirana, i per això torna a insistir-hi.

WeDecide ja va servir per decidir si es penjaven els llums de Nadal al carrer. En aquella ocasió, però, només van votar 35 persones. Malgrat tot, l’opció més votada -penjar-los però mantenir-los apagats fins l’alliberament dels presos- es va acabar portant a terme. Segons la regidora, tot i la poca participació, l’acció va servir per demostrar que a We Decide “s’hi decideixen aspectes que tenen un impacte al poble”.

A més, Subirana creu que ara hi haurà més participació perquè s’estan decidint “accions de més envergadura”. En aquesta línia, l’alcaldessa Patrocini Canal ha destacat el paper que poden tenir les entitats i associacions del poble en l’elecció dels projectes del pressupost: “Estem en contacte permanent amb les entitats i sovint són elles les que ens demanen ajuda en aspectes concrets. Ara és al revés: som nosaltres qui els demanem ajuda i confiem que hi voldran participar activament”.

Però un dels reptes del consistori torna a ser acostar WeDecide a la gent gran. El consistori és conscient que hi ha una part important dels avianesos que poden tenir dificultats a l’hora d’utilitzar l’aplicació. Per això, preveuen obrir un horari d’atenció al ciutadà durant el període de votacions: funcionaris de l’àrea de participació ajudaran a votar a través de l’aplicació a tots els vilatans que ho demanin.

Ajuntament d'Avià Participació ciutadana Patrocini Canal Sara Subirana

Estic amb tu

Comentaris