Una cooperativa pretén portar més de 100 famílies en una colònia Vidal autosuficient i sostenible

Omplir els més de 100 habitatges que ara mateix hi ha a la colònia Vidal de Puig-reig. Aquest és, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, el principal objectiu de Vidalia, un projecte que té entre cella i cella transformar la colònia en un indret amb centenars d’habitants que cooperin per convertir-la en una zona autosuficient i més sostenible. El treball comunitari és la clau de Vidalia, que considera que una cooperativa integral que englobi cooperatives d’habitatge, consum i treball és una solució viable per repoblar Cal Vidal.

En concret, creuen que el cooperativisme i el treball en comunitat encaixen perfectament amb l’essència de la colònia. Per això, defensen la creació de diverses cooperatives: la d’habitatge, per gestionar les 110 cases que hi ha a la colònia; la de consum, per gestionar la producció i venda d’aliments als habitants; i la de treball, per fomentar l’auto-ocupació i desenvolupar projectes de treball comunitaris. A banda, contemplen la possibilitat de recuperar l’escola i crear un espai pels nadons de fins a 3 anys i un petit centre pels nens i nenes d’entre 3 i 12 anys.

Tot és de tots

Pel que fa al treball en comunitat, el projecte de Vidalia contempla habilitar un banc d’eines per tal que els habitants puguin entregar les seves eines per un ús comunitar i puguin agafar-ne pel seu ús personal. També es preveu una botiga gratuïta on els habitants puguin deixar tota mena d’objectes com roba, o llibres per tal que puguin ser reutilitzats per la resta de la comunitat.

El projecte també fomenta la sostenibilitat. Per això, contempla un servei per compartir vehicle, reduir costos i estimular les connexions socials dins la colònia.

Hines i el banc negocien per un projecte alternatiu a l’inicial

L’any 2005, una immobiliària nord-americana, Hines, va comprar la colònia per rehabilitar la fàbrica i convertir-la en un espai que inclogui un hotel rural i una zona residencial. També pretenia recuperar edificis emblemàtics i serveis de la colònia com el teatre, la llar d’infants, el cafè o la botiga.

Anys més tard, però, la crisi econòmica va esclatar i el projecte de la promotora va quedar en stand by. Fins fa unes setmanes, Hines estava en negociacions amb el titular de la hipoteca, el Banc Popular, per tal de reorientar el projecte inicial i buscar-hi una alternativa. Malgrat tot, la compra del Banc Popular per part del Banc Santander ha estat una sacsejada important en els plans de Hines, que haurà de començar les negociacions des de 0 amb el nou hipotecari.

L’arribada de Vidalia

Els impulsors de Vidalia, Andrés Labella, Isabel Torres, Daniel J. Hayes i Xavier Llopart, fa anys que actuen com a col·laboradors de Hines. Van conèixer la colònia després d’un extens anàlisi d’indrets del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat susceptibles a ser transformats en comunitats. Segons diuen, el gerent de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Eduard Barcons, va ser qui els va parlar per primera vegada de la colònia Vidal, i en pocs dies van posar-se en contacte amb Hines.

Des d’aleshores, han actuat com a col·laboradors de la immobiliària i han gestionat les darreres reparacions d’emergència, que han estat finançades pel Banc Popular a través d’un fons de maniobra. Algunes d’aquestes actuacions, realitzades per evitar la degradació de la finca, han estat la reparació de la teulada de l’església i el tancament de la xemeneia o de les naus industrials. La façana d’una part dels edificis de la plaça també es preveu reparar en els propers mesos.

Un escenari incert

La idea de Vidalia és aconseguir un contracte de masoveria amb Hines i, per tant, deixar de ser col·laboradors de la immobiliària nord-americana per passar a ser masovers i gestionar lliurement l’esdevenir de la colònia. Segons ha explicat un dels impulsors, Andrés Labella, en declaracions a l’Aquí Berguedà, Hines sempre ha estat molt predisposat a negociar amb els actuals col·laboradors.

Però la inesperada compra del Banc Popular podria capgirar la situació. De moment, demà mateix, dijous, els impulsors de Vidalia es reuniran amb l’Ajuntament de Puig-reig per presentar-los el projecte. En aquest sentit, Labella explica que l’objectiu de la trobada és “veure quina és la opinió del consistori al respecte, veure si pot garantir que es poden dur a terme les obres inicials de rehabilitació i veure si pot acostar Vidalia a altres institucions com la Diputació”.

La setmana passada, l’alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba, afirmava en declaracions a aquest diari que sabia que existia aquesta idea però encara no havia rebut “un projecte en paper”. Per això, deia, “de moment, tot és fum”. Tot i la prudència a l’hora de fer declaracions, el que sí que va reconèixer Altarriba és que “qualsevol iniciativa que camini cap a la revitalització d’una colònia s’ha de mirar amb bona cara”. Demà mateix el consistori tindrà el projecte davant.