Berga, Cultura

Berga ajorna l’aprovació de la candidatura per ser capital de la cultura catalana l’any 2021

Berga ajorna l’aprovació de la candidatura per ser capital de la cultura catalana l’any 2021
El ple del mes de febrer a Berga. MARC CANTURRI

L’aprovació de la candidatura de Berga per ser capital de la cultura catalana l’any 2021 haurà d’esperar. El ple de l’Ajuntament de Berga va acordar ahir, dijous, aplaçar l’aprovació de la candidatura i obrir uns mesos de debat amb les entitats i associacions culturals de la ciutat. Durant aquests mesos, també s’estudiarà la viabilitat del projecte i els beneficis que pot aportar a la ciutat.

Tal com ja s’havia anunciat, el grup municipal d’Esquerra Republicana (ERC) va presentar una moció al ple del mes de febrer on posava sobre la taula la possibilitat que la ciutat es presenti com a candidata a capital de la cultura catalana per l’any 2021. Tots els grups presents al ple (el regidor d’ICV no hi era i, per tant, no es va pronunciar) van veure la proposta republicana amb bons ulls però hi van aportar diversos matisos.

El moment més tens del debat el va protagonitzar el regidor del PDeCAT-CDC Antoni Biarnés, que va recalcar que “no és moment d’aprovar res si no s’ha estudiat la viabilitat de la candidatura ni se n’ha parlat amb les entitats”. Per a Biarnés, el teixit associatiu de la ciutat “s’ha de fer seva la candidatura” i, per això, “no té sentit que aprovem la candidatura si les entitats no en tenen coneixement”.

La regidora Ermínia Altarriba (ERC) va recordar a Biarnés que la pròpia moció ja esmenta que l’aprovació per plenari és “un compromís que anirà seguit de les converses amb els grups polítics, les entitats i les associacions que es puguin involucrar-se en la candidatura”. Malgrat tot, el regidor convergent es va mantenir ferm en la idea que ahir “no era moment d’aprovar res”, sinó d’iniciar un procés d’estudi i debat.

Estic amb tu

Finalment, ERC va accedir a canviar alguns punts de la moció per tal que la idea s’aprovés per unanimitat: “No tenim cap inconvenient en canviar l’ordre dels passos, però creiem que aprovar la candidatura avui era una manera de comprometre’ns amb el poble”. A banda, Altarriba va acabar ironitzant davant la insistència de Biarnés: “Podríem fer-lo comissari polític de la candidatura”.

La precarietat de l’àrea de Cultura, un factor a tenir en compte

A banda del debat entre Biarnés i Altarriba, el govern de la CUP va assegurar que la proposta és “molt interessant”, però va posar sobre la taula diverses complexitats que cal tenir en compte. La regidora de Cultura, Mònica Garcia, va advertir que “actualment l’àrea de Cultura no té el personal suficient per afrontar un projecte així” i, per això, caldria buscar solucions per contrarestar aquesta manca de tècnics.

En aquesta línia, Garcia va demanar directament ajuda als regidors de l’oposició: “Els demano que s’impliquin directament en aquest procés de diàleg amb les entitats i entre tots agafar les idees de totes elles”. A més, la regidora va afegir que caldria estudiar a fons la inversió que necessitaria la candidatura: “La majoria de capitals de cultura són ciutats sanejades i Berga, ara mateix, no ho és”.

Des del PSC, Rosalia Monroy va donar el vistiplau a la idea d’ERC: “Em sembla molt bé i crec que és una bona oportunitat per marcar-nos reptes i pensar en el futur de la ciutat”.

Ajuntament de Berga BergaCCC2021 Capital de la Cultura Catalana 2021 Ple de Berga

Comentaris