Berga, Capital de la Cultura Catalana 2021?

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga proposarà al proper ple de febrer, dijous vinent, que la ciutat sigui candidata a Capital de la Cultura Catalana 2021. Els republicans ja han exposat la idea a l’equip de govern i aquest mateix dijous ho diran a la resta de grups de l’Ajuntament de Berga.

De moment és una proposta, sense objectius concrets, ja que els regidors d’Esquerra consideren que ha de ser un projecte consensuat entre tots els grups. “És una proposta que va més enllà d’aquesta legislatura i és important que tots els grups hi estiguem d’acord per donar-hi continuïtat”, ha dit la portaveu del grup, Ermínia Altarriba, en roda de premsa.

Un “revulsiu” estratègic

ERC creu que la possible capitalitat de la cultura catalana és “una oportunitat” per canviar la línia estratègica de la ciutat. “En un moment en què el govern de la ciutat està molt pendents de la gestió del dia a dia, un projecte com aquest és necessari per pensar en reptes a llarg termini”, ha assegurat Altarriba.

En aquest sentit, el també regidor republicà Jordi Pujals confia que el projecte de capitalitat pugui ser “un revulsiu” i “el repte de futur que la ciutat necessita”. A la vegada, Pujals ha recalcat que la idea “encaixa perfectament amb el discurs dels darrers anys d’Esquerra”. Els republicans, ha recordat el regidor, ja recollien en el seu programa electoral del 2015 els projectes de ‘Berga, ciutat saludable’ i ‘Berga, capital de la cultura popular catalana’.

La Patum i el teixit associatiu

Esquerra no ha volgut “avançar-se als esdeveniments” i ha preferit mantenir la prudència a l’hora de fer propostes per a una hipotètica ciutat capital de la cultura. Malgrat tot, els republicans han deixat entreveure que tant la Patum com el teixit associatiu de la ciutat (entitats i associacions vinculades a la cultura) podrien ser el pal de paller del projecte.

De fet, Ermínia Altarriba augura que aquesta idea pot acabar sent una oportunitat per reforçar projectes culturals de la ciutat i consagrar Berga com un niu de cultura. “Tenim arguments per ser una referència al país pel que fa a la cultura popular”, ha assegurat.

Manresa, l’actual capital

L’actual capital de la cultura catalana és Manresa i fa dos anys, el 2016, ho va ser Vic. Per tant, la Catalunya central s’està consagrant com un territori fèrtil a nivell cultural en els darrers anys i Berga podria col·laborar-hi.

De moment, ja es coneix la capital de l’any 2019, Cervera, i aquest gener es decidirà la del 2020. Si el plenari aprova presentar la candidatura pel 2021, Berga guanyarà molts punts per ser protagonista de la següent proclamació. Ara bé, l’Organització Capital de la Cultura Catalana posa un requisit indispensable per ser candidat: ha de ser un projecte aprovat per unanimitat a l’Ajuntament en qüestió. A Berga, ERC hi votarà a favor, la CUP sembla que també, però també ho hauran de fer el PDeCAT, el PSC i ICV.

X