El Forn 2019

Avià, Societat

Mor el científic Jorge Wagensberg, el gran ambaixador del llac de Graugés

Mor el científic Jorge Wagensberg, el gran ambaixador del llac de Graugés

Ha morts als 69 anys el científic, divulgador i pensador Jorge Wagensberg. Doctor en Física per la Universitat de Barcelona, va ser director del Museu de la Ciència de la Fundació La Caixa entre el 1991 i el 2005, el creador del nou concepte de Cosmocaixa i, en l’actualitat, treballava en el projecte del museu de l’Hermitage a Barcelona.

Wagensberg va passar llargues temporades a Graugés, on descansava, reflexionava i feia passejos per l’entorn. Allà va escriure articles, llibres sencers i aforismes. El gastrònom Toni Massanés recordava fa poc a L’Erol que Wagensberg fins i tot deixava escrits alguns dels aforismes en “en papers enganxats als troncs dels arbres del camí a la riba de l’estany” de Graugés.

“El llac està totalment integrat al paisatge”

Era el més gran expert de la flora i la fauna del llac de Graugés. En una entrevista al diari Ara, el 2012, explicava que el llac “està totalment integrat al paisatge i forma un ecosistema molt interessant, perquè és un lloc de descans d’aus de pas i també hi ha força peixos”. Sobre els peixos, recordava que els pescadors hi van introduir el silur, una espècie que pot arribar a fer 3 metres, i que el fundador de la colònia, Agustí Rosal, hi va plantar espècies no autòctones, com l’erable i el teix, que finalment es va escampar per la Riera d’Avià.

Wagensberg era un client habitual de Cal Garretà, i en destacava sobretot els pèsols negres.

Estic amb tu

Wagensberg va col·laborar amb l’Àmbit de Recerques del Berguedà i amb diferents entitats de la comarca. Aquí va pronunciar diverses conferències de temes variadíssims: per exemple, sobre tòfones, a Olvan, el 2011, i sobre les paradoxes, en l’acte de graduació de secundària, de l’IES Guillem de Berguedà, el 2014:

Avià ciència Graugés Jorge Wagensberg Wagensberg

Comentaris