Berga

La Fira de Maig dedicarà l’espai central principal a la història de la industrialització del Berguedà

La Fira de Maig dedicarà l’espai central principal a la història de la industrialització del Berguedà
Francesc Ribera i Ivan Sànchez han presentat a Cal Rosal la Fira de Maig dedicada a la industrialització. MARC CANTURRI

La Fira de Maig dedicarà l’edició d’aquest 2018 a explicar els darrers 150 anys d’història de la industrialització del Berguedà. Aquesta serà la temàtica de la primera carpa del Vall, que l’any passat es va dedicar a l’economia circular, i fa dos, a la fusta. L’altra principal novetat d’aquest any és el canvi de dates: la fira es deslliga definitivament de l’1 de maig i a partir d’ara serà el primer cap de setmana del mes. Enguany, doncs, serà dissabte 5 i diumenge 6.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat aquest dijous en la presentació de la mostra que la temàtica escollida ha de servir per “mirar el passat, veure quins béns i quines mancances ens ha deixat, entendre el present i millorar el futur”. Per fer-ho, l’Ajuntament s’agafa de la mà amb els tres grans museus de la indústria de la comarca: el Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Clot del Moro i el Museu de la Colònia Vidal.

Així doncs, la primera carpa consistirà en una exposició que romandrà oberta durant tota la fira i que relatarà els diferents esdeveniments històrics del procés d’industrialització del Berguedà. El regidor de Museus i Patrimoni Cultural, Ivan Sànchez, n’ha destacat quatre fets: l’any 1850, quan es comencen a explotar mines de carbó al Berguedà; al cap de 30 anys, al 1880, quan comencen a aparèixer les primeres colònies industrials; a principis del segle passat, amb l’arribada del tren; i la revolta de Fígols de 1932 i els cinc dies de comunisme llibertari que va propiciar. Tots aquests fets seran el pal de paller de l’exposició i han de servir per “explicar a la societat berguedana un passat que en molts casos es desconeix”, ha dit Sànchez.

Més espai per als expositors

La Fira de Maig manté l’aspecte i les divisions sectorials habituals, però incorpora nous espais per a expositors. A banda de les dues carpes del capdamunt del Vall -la que es dedicarà a la industrialització i la que serà ocupada per empreses, entitats i associacions del Berguedà- s’utilitzarà el lateral del passeig per posar-hi petites carpes per encabir-hi tota la demanda d’expositors. “Són espais menys voluminosos que la carpa central, però els expositors que hi haurà també tindran un preu més reduït”, ha assenyalat Ribera.

En total, ha dit el regidor, hi haurà 44 expositors a la segona carpa central i una trentena al nou espai del lateral. Tot plegat fa que el nombre d’aparadors augmenti lleugerament respecte les edicions anteriors. Fins ara l’espai estava molt més limitat i l’única opció que tenia l’organització davant la demanda d’espais a la fira era encabir a la primera carpa alguns expositors que no cabien a la segona. Aquest any, en canvi, la primera serà monotemàtica i s’omplirà el lateral del Vall.

A banda, l’Ajuntament opta per tornar a tallar el trànsit al passeig de la Indústria durant les hores de fira. En concret, es tallarà la circulació des de la plaça Viladomat fins a l’alçada del parc de Bombers de la ciutat, i des del parc fins a l’ambulatori, on els cotxes hauran d’anar forçosament en direcció cap a l’hospital.

Els altres espais

Una de les activitats més consolidades de la fira són les exhibicions dels gimnasos a la plaça Viladomat. Enguany el format es manté intacte i ocuparà els matins i les tardes de dissabte i diumenge.

Al final de les carpes d’exposicions i expositors, a l’alçada de la cantonada amb el carrer Lluís Millet, s’hi instal·larà un escenari central on hi haurà actuacions musicals i espectacles de teatre infantil. També s’hi col·locaran diverses foodtrucks i parades de menjar per tal que els visitants hi puguin fer el vermut o picar alguna cosa en qualsevol hora del dia.

Més avall, hi haurà el tradicional espai d’automoció, amb una desena de concessionaris que ocuparan l’espai fins a la plaça Cim d’Estela, on hi haurà les atraccions. Des d’allà i fins ben bé l’alçada de la Farmàcia Badia hi haurà l’espai de jardineria. Un cop allà, es canviarà de sector i es donarà pas als productors de proximitat, fins passat l’ambulatori. Finalment, des de davant del Mercadona fins el parc de bombers hi haurà parades d’artesania i alimentació.

En breu podràs consultar tots els actes de la Fira de Maig al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

Ajuntament de Berga Clot del Moro Colònia Vidal Fira de Maig Francesc Ribera industrialització Ivan Sánchez Mines de Cercs museus

Estic amb tu

Comentaris