Un equip d’investigadors de l’ICS Catalunya Central ha guanyat una beca per desenvolupar una investigació sobre la fibromiàlgia a partir de les dades de les històries clíniques de diversos grups de pacients. Aquest estudi permetrà aprofundir en els trastorns i les afectacions associades a aquesta malaltia. Entre els membres de l’equip hi ha el berguedà Josep Vidal, metge de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS.
La infermera de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya central Glòria Saüch lidera l’equip d’investigació, amb la col·laboració de Vidal i Jacobo Mendioroz, com a investigadors, i dels metges Xavier Cantero i Robert Panades. Tots ells revisaran i estudiaran les dades clíniques del període de 2010 a 2017 de dos grups de pacients: un grup de persones que tenen fibromiàlgia; i un altre de persones que no en tenen. L’objectiu és descriure la comorbiditat del primer grup (trastorns i malalties associades) i valorar-ne el risc de patir problemes d’ansietat i depressió, en comparació amb la població general.
Les dades, que es tractaran de forma anònima, s’extrauran de la base de dades SISAP, a partir de la història clínica registrada de pacients dels centres d’atenció primària de l’ICS. Aquest estudi, que porta per títol Antecedents sociodemogràfics i de comorbiditat de les persones diagnosticades de fibromiàlgia a l’atenció primària de Catalunya, permetrà aportar evidències i aspectes rellevants d’aquesta patologia, desconeguts fins ara.
La fibromiàlgia és una malaltia d’alt impacte, prevalença elevada i aparició en edats relativament joves, que té un grau d’afectació important en la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Afecta un 2,37% de la població de l’Estat espanyol, segons dades de la Societat Espanyola de Fibromiàlgia.