Desavinences als Nans Vells de la Patum infantil provoquen el canvi de cap de colla i la marxa de Joan Carles Sosa

Canvi de cap de colla a la comparsa dels Nans Vells de la Patum infantil. El fins ara cap de colla, Joan Carles Sosa, va ser cessat el passat 3 de març en una reunió per solucionar els problemes entre cuidadors que la comparsa arrossega des de la Patum passada. Al final, i en vista de les dificultats per arribar a un consens, la junta va proposar el canvi de cap de colla, de manera que Sosa deixaria el seu lloc a Marc López, si els cuidadors ho aprovaven i López acceptava.

La idea va ser de l’agrad de la majoria de cuidadors presents a la reunió, però no va caure tan bé al propi Joan Carles Sosa, que va decidir deixar la feina de cuidador i, per tant, desvincular-se de la Patum infantil. Sosa era cuidador des dels 16 anys i cap de colla des dels 29. Aquest any en farà 49 i, per tant, amb la seva dimissió tanca un cicle d’uns 33 anys vinculat a la Patum infantil. En aquest sentit, Sosa ha assegurat a l’Aquí Berguedà que va plegar perquè ho va considerar “una jugada premeditada” i “una reunió per humiliar-me com a persona”.

El punt de vista de Sosa divergeix força del dels membres de la junta i del dels cuidadors que encara segueixen a la comparsa (Jesús Penis ‘Tito’, del cercle de confiança de Sosa, va plegar en la mateixa reunió que l’excap de colla). Fonts de la junta de la Patum infantil han explicat a l’Aquí Berguedà que la proposta de canviar de cap de colla era “l’última opció que es preveia plantejar”. De fet, expliquen que, abans de proposar el canvi de cap de colla, la junta va posar sobre la taula impulsar un cap rotatori, és a dir, que cada any ocupés el càrrec un cuidador diferent. La idea no va generar consens.

En el que sí que coincideixen totes les parts és que les discrepàncies existents afecten directament a la Patum infantil però van començar a la Patum gran. De fet, la majoria de cuidadors de la infantil formen part de la comparsa de la Patum dels grans, i això acosta les realitats internes de la comparsa gran i la comparsa infantil. La tensió existeix des de la no-ratificació d’Oriol Sosa -el fill del Joan Carles- com a cap de colla de la comparsa dels Nans Vells. El Joan Carles va nomenar-lo el seu successor quan es va deslligar de la Patum, però la comparsa es va decantar per Òscar Gujarro com a cap durant el procés de ratificació de caps de colla que van afrontar totes les colles de la Patum.

A partir d’aquest moment, la relació entre alguns membres de la comparsa es va refredar, i la fredor va arribar a la Patum infantil fins al punt que divendres de Corpus del 2017, durant els salts de Patum infantil, es va produir una baralla dialèctica entre cuidadors a les escales de l’Ajuntament. Des d’aleshores la Patum infantil ha mogut fitxa per solucionar-ho, i el procés s’ha allargat gairebé un any, fins el març passat, quan es va optar pel canvi de cap de colla.

La Patum infantil ha emès un comunicat on recalca que Joan Carles Sosa va abandonar el seu càrrec com a cuidador “de forma voluntària” i reitera que “els problemes interns de la comparsa van ser motivats per causes alienes a la Patum infantil i derivades de la Patum gran”.

A banda, i en referència a la baralla esmentada anteriorment, l’associació gestora de la festa dels nens assegura que no tolerarà “cap tipus de baralla pública més, i menys davant dels menors”, ja que, segons diuen, són uns valors que no volen transmetre als més petits. Tanmateix, l’associació recorda que el canvi de cap de colla es va proposar i aprovar per “garantir l’harmonia en la comparsa i la despersonalització a la Patum Infantil a favor de l’enteniment i la dedicació a la causa de formar als més petits”.

Sosa demana explicacions

El fins fa pocs mesos cap de colla dels Nans Vells de la infantil ha demanat l’informe de la reunió del passat 3 de març on se li expliquin els motius pels quals va ser cessat. Sosa considera que ha complert “exhaustivament” el reglament de la Patum infantil i, a més, denuncia “faltes greus” per part dels cuidadors cap a la seva persona i a gent del seu entorn, com ara Jesús Penis.

Per la seva banda, la junta diu que, malgrat que no té l’obligació legal d’ensenyar l’informe, no té cap problema en fer-ho. Ara bé, segons diuen membres de la mateixa junta, “no hi trobarà res que no sàpiga”. L’Aquí Berguedà ha tingut accés a aquest informe. El text diu, textualment: “A la reunió de la junta celebrada el 08/02/2018 -amb l’assistència de tots els seus membres-, es va acordar que, si la comparsa no aconseguia arreglar els seus problemes interns palesos en la Patum passada, designaríem un nou cap de colla, que seria -si ho accepta – en Marc López, tota vegada que ja no manté relació amb la Patum gran i que sembla ser que s’ha mantingut neutral en el conflicte intern de la colla”.

I, més endavant, exposa que “després d’haver exposat tothom els seus punts de vista i d’haver quedat sobradament palès que la problemàtica entre membres persisteix“, els representants de la junta presents a la reunió (Jordi Camps i Ernest Ferrer, com a caps de personal) proposen la primera solució: el cap de colla rotatori. La idea no va triomfar i es va passar al pla B, amb el desenllaç ja explicat. Hi havia sis cuidadors a la reunió, comptant a Marc López. D’aquests, quatre van veure amb bons ulls el nomenament de López i dos -Sosa i Penis- s’hi van oposar i van acabar deixant la comparsa. Aquella reunió, diu l’informe, va acabar “sense cap incidència”. Ara, però, amb la festa a dues setmanes vista, l’excap de colla -convençut dels seus arguments- vol més explicacions.