Neix a Berga un moviment solidari que demana l’absolució de Montse Venturós pel cas de l’estelada

“Democràcia vs tribunals”. Amb aquest lema i amb l’objectiu d’exigir “l’absolució de l’alcaldessa Montse Venturós i el respecte a tot allò que van votar els berguedans i berguedanes”, neix la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga. Venturós està citada a declarar el proper 21 de maig per delicte de desobediència per no haver despenjar l’estelada del balcó de l’Ajuntament durant les eleccions del 27 de setembre i el 20 de desembre del 2015. La Fiscalia demana la inhabilitació de l’alcaldessa.

Per tot plegat, aquest dijous a la tarda la plataforma de solidaritat es presentarà públicament en un acte públic a la plaça de Sant Joan de Berga, aquest dijous, 17 de maig, a les 6 de la tarda (18h). Segons els impulsors de la plataforma, “només es pot entendre la voluntat de tornar a jutjar el cas en el marc de l’ofensiva repressiva que està vivint el nostre país“.

El 4 de novembre del 2016 l’alcaldessa de Berga va ser detinguda a primera hora del matí i portada  als jutjats per declarar per aquest delicte de desobediència. Prèviament, la batllessa havia decidit desobeir les primeres citacions judicials per, segons diuen els impulsors del moviment, “trencar el silenci mediàtic i el blanqueig de l’acció judicial”.  En primera instància, el jutge va decidir arxivar la causa. Però mesos després la Fiscalia va decidir reobrir el cas, determinant que sí que el que havia fet l’alcaldessa sí que es podia considerar delicte. La Fiscalia demana la inhabilitació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i proposa apartar-la de la política durant sis mesos i multar-la amb 540 euros.

En declaracions a l’Aquí Berguedà fa uns mesos, l’advocat de Venturós, Benet Salellas, va assegurar que la posició de la Fiscalia demanant la reobertura del cas i la inhabilitació era el moviment que esperaven. Per ara, l’alcaldessa no ha anunciat si declararà o tornarà a desobeir el requeriment. En el seu moment, però, Salellas no va descartar en absolut la idea de no fer-ho: “És evident que la posició de no col·laborar és una posició que, a la CUP, està més vivia que mai“.