Venturós es presentarà al judici que decidirà si l’inhabiliten: “No col·laborarem, però hem de dir-hi la nostra”

Montse Venturós es presentarà al judici del proper dilluns, 21 de maig, on el jutge de Manresa decidirà si dona la raó a la Fiscalia i l’inhabilita, o bé torna a arxivar el cas i l’absol.  L’alcaldessa de Berga està citada a declarar a les 10.30h als Jutjats de Manresa per delicte de desobediència per no haver retirat l’estelada del balcó de l’Ajuntament durant les eleccions del 27 de setembre i el 20 de desembre del 2015.

Venturós ha anunciat, en la presentació de la ‘Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga’, que té la intenció de comparèixer davant els tribunals. Ara bé, ha deixat clar que seguirà amb l’estratègia de “no col·laborar davant els jutges espanyols que treballen tenint en compte qüestions polítiques que es judicialitzen”.

L’alcaldessa berguedana va plantar el jutge en les dues primeres citacions, en fase d’instrucció, i només va declarar quan va ser detinguda i portada als Jutjats de Berga per fer-ho. Ara, en canvi, modifica l’estratègia, malgrat que continua emmarcant-la en la no-col·laboració: “Ara ja ens troben davant d’un judici oral que es podria celebrar sense l’acusada. Aquí sí que creiem que hi hem de ser per dir la nostra, i no deixar que els tribunals facin un judici pel seu compte”.

Davant una hipotètica inhabilitació, Venturós ha afirmat que “s’haurà de donar una resposta consensuada col·lectivament” i no ha descartat la desobediència, és a dir, seguir exercint com a batllessa malgrat el que decideixin els tribunals. “Tots els processos han de passar pel sedàs de la desobediència o, el que és el mateix, l’obediència a la legitimitat popular i la raó per sobre de la llei”, ha dit.

Una cinquantena de col·lectius al darrere

La presentació de la ‘Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga’ ha evidenciat el suport del teixit associatiu cap a l’alcaldessa de Berga. Darrere seu s’han situat una trentena de persones en representació de diverses entitats d’arreu del país. Segons ha explicat Roser Valverde, portaveu del moviment solidari, prop d’una cinquantena de col·lectius de diferents àmbits s’han adherit a la plataforma, que neix com “un moviment transversal que acabarà tan bon punt hi hagi l’absolució de Venturós”.

D’entrada, han convocat dues mobilitzacions per dilluns vinent, 21 de maig, dia de la citació judicial. La primera és a les 10 del matí davant les portes del Jutjats de Manresa per donar l’escalf a l’alcaldessa, minuts abans de la seva declaració. La segona és a les 7 de la tarda a la plaça de Sant Pere, amb l’alcaldessa ja altra vegada a la ciutat.

També ha intervingut en l’acte Lluís Escriche, membre de l’Assemblea Nacional Catalana a Berga, que ha llegit el manifest del moviment. El grup de suport condemna “la persecució judicial” cap a Venturós i parla d’una “violació flagrant de la voluntat del poble i dels drets democràtics”. El manifest, a més, considera que els delictes pels quals Venturós compareixerà davant el jutge són “un contrasentit”, recorda que “els alcaldes els escull el poble i no pas els tribunals”, i defensa “el refús d’una possible inhabilitació”.

venturos-plataforma-judici-1

X