Gironella impulsa un cap de setmana de debat i reflexió sobre la revitalització de les colònies tèxtils del Berguedà

Què podem fer per tornar a donar vida a les colònies industrials? Quins projectes s’estan portant a terme i ens han de servir d’exemple de cara al futur? Aquestes i moltes altres preguntes es resoldran aquest cap de setmana a Gironella amb tres dies carregats de reflexió i activitats al voltant de les colònies tèxtils del Berguedà. La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou serà l’epicentre dels actes inicials, divendres, amb una jornada gratuïta de conferències i debats al voltant del valor paisatgístic de les colònies i les experiències d’utilització d’espais industrials. Hi participaran els ponents Dani Gutiérrez (Territori Obert), Eusebi Basanellas (Museu de la Colònia Vidal) i Mario Sunyer (Batlle i Roig Arquitectes), i els impulsors dels projectes RecStores, el Konvent de Cal Rosal o Vidàlia -la proposta que vol dinamitzar la colònia Vidal-.

Les activitats s’allargaran tot el cap de setmana, amb visites a la Torre de l’Amo els matins de dissabte i diumenge (des de les 11h fins les 14h), i una visita teatralitzada a la mateixa torre, dissabte a les 12h, a càrrec de Tràfec Teatre. A banda, diumenge al matí, la fàbrica de Cal Metre acollirà un concert de Joan Rovira, guanyador del premi Enderrock 2018; mentre que, a la tarda, s’hi farà la presentació del conte “Gironella, un viatge en el temps”. Les entrades pel concert del matí es poden comprar a les oficines de l’Ajuntament de Gironella i a la Llibreria Guinó des d’aquest dimarts, 22 de maig, per 5 euros (7€, a taquilla).

En paral·lel a les activitats a la Torre de l’Amo i la fàbrica de Cal Metre, diumenge se celebrarà la ja tradicional caminada-pedalada per la ruta de les colònies, que recórrer les colònies de la comarca, des de Berga fins a Cal Riera (Puig-reig).

David Font, alcalde de Gironella, ha manifestat la importància de “fer un debat a fons sobre el patrimoni actual i els possibles nous usos, aprofitant l’experiència d’altres punts del país i d’Europa on aquest procés de reconversió ja l’han fet”. De fet, el municipi ha començat una estratègia d’internacionalització del patrimoni industrial visitant experiències en altres indrets europeus i alhora buscant les complicitats amb països i entitats europees. El consistori, conjuntament amb les accions ja previstes dels Fons Feder 2014-2020 a través del Consell Comarcal del Berguedà, pretén actuar definitivament en aquests espais i tornar-los a utilitzar.

Per poder assistir a les jornades, és necessari formalitzar la inscripció a través d’aquest enllaç.

Consulta el programa de les jornades aquí.

X