La Patum de les andròmines desborda el casc antic de Berga i exhibeix comparses artesanals carregades d’il·lusió

Patum de les andròmines, a la plaça de les Cols de Berga

Un èxit en majúscules. La tarda ideada pels Castellers de Berga i la Patum infantil a les places del casc antic de Berga ha superat totes les expectatives i ha desbordat els carrers del barri vell. En especial, la plaça de les Cols i els entorns del Cine Catalunya, que és on s’ha concentrat el gruix de les activitats del divendres previ a les festes de Corpus.

L’assaig de la Patum infantil a les places i l’apoteòsica Patum de les andròmines han portat vida i quitxalla. L’activitat ha començat a les 6 de la tarda amb l’assaig casteller al cine. Amb el pas dels minuts, l’antic cinema s’ha anat omplint, així com també les places i els carrers del voltant.

A les 7, les comparses de la Patum infantil s’hi han desplegat per fer-hi l’últim assaig abans de la posada de llarg a la plaça de Sant Pere, divendres vinent: els gegants s’han instal·lat a la plaça Sant Joan; els turcs i cavallets i l’àliga, a la plaça del Forn; els nans nous i els nans vells, davant el Casal Panxo; i les comparses de foc, a la plaça de les Cols. Al final, gegants i guites han fet tirabols a la mateixa plaça de les Cols fins que s’han acabat els fuets.

tirabols-patum-infantil-2017-assaig

Però el millor moment de la tarda encara havia d’arribar. A 2/4 en punt de 10, les andròmines han sortit del Cine Catalunya amb l’himne de Berga de fons, imitant el que fan les comparses de la Patum a la sortida d’ofici. Hi havia una desena de gegants de totes les mides, maces en petit format, guites de tota mena, dues parelles de nans nous, les castanyoles dels nans vells, cavallets, etc. I tot, fet artesanalment a les cases berguedanes.

Els nens i nenes, que lliurement han portat el que tenien a casa, han fet Patum durant poc més de mitja hora, sota la mirada dels pares i els cuidadors de la infantil, que han quedat en un segon pla mentre la quitxalla es feia la festa. El president de la Patum infantil, Sergi Montaner, ho reconeixia: “La Patum de les andròmines ens ha demostrat que la festa és il·lusió i ganes de fer-la. No hem hagut de fer gaire res. Els mateixos nens s’ho fan i s’ho desfan”. Jugaven a fer Patum.

El salt de guites i el ball de gegants han estat, sens dubte, les comparses més participades. Hi havia una desena de guites a la plaça i una desena de gegants de tota mena aparellats de manera improvisada. En canvi, no s’ha presentat cap àliga, però l’entrebanc s’ha solucionat al moment: una noia s’ha posat un ram de flors entre les dents i dues companyes l’han guiat enmig d’una rotllana imponent. Ha estat un dels moments de la tarda.

aliga-patum-andromines-2017

El final d’aquesta emotiva i esbojarrada Patum ha estat a l’alçada de les circumstàncies: acabat el ball de nans nous, els assistents –petits i grans- s’han agafat en parelles per fer un salt de plens que no tenia fuets però contagiava eufòria. Més tard, la música ha indicat que tocaven els tirabols i la plaça ha quedat lliure per a gegants i guites. Així s’ha tancat una nit que obre una llauna que té pinta que seguirà oberta durant molts anys.

“Jugar a fer Patum”

Després de la festa, el president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, ha explicat que la idea de la Patum de les andròmines ve de la tradició de molts veïnats de “jugar a fer la seva Patum les setmanes prèvies a Corpus”. “Sabem que hi ha moltes famílies que fan figures de la Patum a casa i els estem oferint un espai per exhibir-les”, afegeix.

Per la seva banda, Sergi Montaner ha afirmat que el trasllat de l’assaig de la Patum infantil a les places del centre de la ciutat ha estat un èxit i una proposta molt ben rebuda pels comerciants: “Ha portat molta vida a la zona i tothom ho ha agraït”. De cara a properes edicions, confia que es pugui repetir i no descarta fer-ho de manera més permanent, malgrat que “allà on som –a la zona del pavelló- hi estem molt bé i ens va genial perquè és espaiós i accessible per a tothom”.

guita-patum-andromines-2017

gegants-patum-andromines-2017

gegantes-patum-andromines-2017

cine-catalunya-ple-patum-andromines

X